Akvaarion Oscari
Taudit
Tutkiminen
 Elävinä
 Pintapuolinen
 Tutkiminen
 Välineet
 Ruumiinavaus
 Bakteerinäyte
 Identifiointi

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
Villit merkit:
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Elävän kalan pintapuolinen tarkastus ja näytteiden otto

Sairas kala on syytä ottaa varovasti erikseen sopivaan karanteeniakvaarioon, jossa se saa olla rauhassa lajitovereiltaan ja muilta. Kalat pyrkivät näykkimään ja ahdistelemaan sairaita yksilöitä. Näin voidaan myös ehkäistä mahdollisesti tarttuvan taudin leviämistä. Sairasta kalaa tarkkaillaan ensin paljain silmin ja suurennuslasilla, jolloin monisoluiset ulkoloiset voidaan havaita. Ellei mitään syytä vielä todeta, otetaan kala varovasti haavilla märälle talouspaperille.

Spaattelilla tai pienellä veitsellä kaavitaan kalan kylkeä edestä taaksepäin ja samoin evien tyvestä kärkeenpäin. Ihon irronneessa limanäytteessä saattaa olla yksisoluisia flagellaatteja (Flagellata) tai ciliaatteja (Ciliata). Näyte siirretään objektilasille, lisätään tippa puhdasta vettä, peitetään peitelasilla ja tutkitaan mikroskoopilla.

Jos kalan hengitys on kiihtynyttä, saattaa kala kärsiä kidusmadoista. Näyte kiduksista voidaan ottaa pipetillä, jolla pumpataan vettä kiduksiin (Pinseteillä kohotetun kiduskannen alle) ja takaisin pipettiin. Tätä toistenn muutaman kerran ja tippa näytettä tipautetaan pipetistä objektilasille. Näytteessä saattaa olla iho- tai kidusmatoja

Jos kalojen pinnassa on tulehdusta, saattaa kyseessä olla paikallinen bakteeritulehdus. Vaikka tavallisella harrastajalla ei juuri ole mahdollisuuksia tutkia kaloissa olevia bakteeritauteja, esitän menetelmät seuraavassa, koska ne on kuitenkin hyvä tuntea. bakteerien tunnistaminen ja resistenssitestien tekeminen ovat ehdoton edellytys ennenkuin antibioottien käyttöä kalasairauksien hoitoon käytetään (Bassleer 1983).

Näiden näytteiden tutkimisen jälkeen ratkaistaan, onko kala parannettavissa, toipuuko se hyvässä hoidossa, vai onko se (ja mahdollisesti muutkin sairastuneet) syytä kivuttomasti tappaa.


alkuunAlkuun
Postia minulle: jarvij@dlc.fi

Päivitetty: 11.10.2001