Sivuston teko on kesken

Pääsivu - Sivukartta - Akvaario - 3D-sisustus

Erittäin luonnonmukainen tausta akvaarioon voidaan valmistaa itse. Se antaa suojaa kaloille ja siihen voidaan piilottaa kaikki akvaariotetniikka. Sopivasti muotoilemalla se ei vie sanottavasti uimatilaa kaloilta.

Kolmiulotteinen sisustus ja taustaratkaisu akvaarioon

Sika Top Seal 107 
Muottilateksi
Akvaariolakka

Varsinkin Ruotsissa on vuosi vuodelta levinnyt akvaarioiden sisustaminen mahdollisimman luonnonmukaiseksi kalojen "kodiksi". Akvaariot sisustetaan kalalajiston elinvaatimusten mukaiseksi. Eräs tämän alan kansainvälisestikin tunnettu mestari on ruotsalainen Sune Holm.

Hän on esittänyt akvaarion sisustamista kurssilla Helsingissäkin. Kurssi herätti melkoista mielenkiintoa, mutta Sunen käyttämien aineiden saannissa Suomessa on esiintynyt erilaisia ongelmia, mm. saammissa ja tuotteiden suhteellisen korkeissa hinnoissa. Tällä sivulla selvittelen noiden eri tuotteiden saantia.

Kurssilla käytettiin sekä perinteista styroksi- ja sementtipinnoite- että valutekniikkaa.

alkuun

Sika Top Seal 107

"Sika Top Seal 107" on akryylivahvisteinen semennitipinnoite, jota Sune käyttää styroksitausten pinnoittamiseen, sillä se soveltuu halkeilemattomana siihen erittäin hyvin. Sen saanti Suomesta on kuitenkin jonkin verran ongelmallista, sillä Suomen Sika Oy ei tuo "Sika Top Seal 107"-tuotetta maahan kuin erikoistilauksena, ja tilattava erä on varsin suuri, joten kukaan yksityinen ei sellaista erää pysty käyttämään.

Hankkiminen onkin toteutettu ja lienee syytä toteuttaa jatkossakin ryhmätilauksina. Myyntipakkaus on 25 kiloa, jokon kuuluu sekä sementti että polymeeri. Sementti säilyy kuivana hyvin, mutta polymeerin varastointiaika lienee puolisen vuotta?

Ryhmätilauksista voi tiedustella Aqua webissä ja siellä lähinnä "kasvit ja sisustus"-osastossa.

alkuun

Muottilateksi

Muottilateksin osalta selvitellään edullisinta hankintamahdollisuutta. Muottilateksia on saatavissa mm. askarteluliikkeissä, mutta se on niissä varsin hintavaa, joten edullisempaa vaihtoehtoa haetaan. Panen siitä aikanaan tiedon tälle sivulle.

alkuun

Akvaariolakka

Sune Holm on kokeillut monia lakkoja Ruotsissa ja hän on päätynyt
NM Akvarielack FS 023/80 nimiseen värittömään 2-komponenttiseen epoksilakkaan. Tuote on saanut suuren kysynnän Ruotsissa ja siksi sitä jopa kutsutaan akvaariolakaksi siellä.

NM epoksilakkoja tuo Suomeen Oy Tremco Finland Ltd. Lakkaa voi kysellä rautakaupoista ja väriliikkeistä, jotka tilaavat sitä maahantuojalta. Pienin myyntierä on noin 0.5 kg, joka sekin riittää jo melkoisen sisustuksen pinnoittamiseen.

Lakkaan voi sekottaa TIX 150 nimistä pulveria jota tekee lakasta hyytelömäistä, jolloin sitä voi levittää paksumpina kerroksina vaikka muotin seinämiin.

Tarkemmat ohjeet taustan teosta lateksimuotti ja epoksilakkatekniikalla julkaissee myöhemmin Sune Holm.