Sivukartta
Etusivu


Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu ? Akvaario ? Mattosuodatin ? Laskut
Mattosuodatin - FAQ

Mattenfilter - FAQ Tekijän oikeudet ja alkuperäissivu: http://www.deters-ing.de/Filtertechnik/FAQ.htm
Mattosuodatin on vakiinnuttanut asemansa (Saksassa, suom. huom.). Jopa postimyyntiliikkeet ja verkkokaupat myyvät mattoja. Mielellään he tosin myisivät kalliita suodatinkonstruktioita. Näillä sivuilla (Saksassa) on vuodesta 1996 tekstien, piirrosten ja kuvien avulla selostettu mattosuodatinta. Ajan mittaan on luonnollisesti syntynyt kysymyksiä maton käyttäjien ja taholla. Vastauksia noihin kysymyksiin on joko tekstisivuilla tai tässä "UKK":ssa (Usein kysytyt kysymykset).

Miten suuri virtausnopeus matossa on todellisuudessa?

Sangen paljon suurempi kuin laskennallinen nopeus. Laskuissahan ei huomioida poikkileikkausten kutistumista ja limoittumista. Siten todellinen nopeus on paljon suurempi. Käytännössä ovat suositellut tavoitearvot siitä huolimatta osoittautuneet hyviksi, koska niissä on tiettyä varareserviä. Siitä syystä ei ole myöskään traagista, vaikka laskennallisesti saisikin liian alhaisen virtausnopeuden.

Miten tarkkaan laskettujen tulosten tulee olla tavoitearvojen kanssa?

Akvaario on biologinen systeemi eikä mikään tekninen konstruktio. Vastaavan epätarkasti se on ajateltavissa. Suositellut arvot virtausnopeuden ja kokonaiskiertojen määrä tunnissa ovat tavoitearvoja, jotka ovat ennen kaikkea kokemusten kautta osoittautuneet oikeiksi. Kun virtausnopeus on vain 2 cm/min. mutta kokonaisvedenkiertojen määrä tunnissa sopii niin, ei mitään negatiivista ole odotettavissa. Myös kiertojen määrä voi pudota yhteen kertaan tunnissa tai nousta 2,5 kertaiseksi. Niillä ei ole merkitystä niin kauan kuin virtausnopeus pysyy kehyksissä.

Miten suuri tulee vedenpintojen eron olla maton etu ja takapuolella?

Uusissa matoissa ei useinkaan ole minkäänlaisia eroja. Sillä ei myöskään ole merkitystä. Jotta epätasaista virtausta ei pääse syntymään, voi vaikkapa kuivaruokasuspensiolla kokeilla että vesi menee tasaisesti maton läpi, vai onko jossain tukkeutumia. Maksimaalinen ero on kokemusteni mukaan jotain 4:stä 5:een senttimetriin. Sen jälkeen tulee niin suuri paine-ero, että matto taipuu eikä enää ole oikeassa asennossa lasin suhteen. Hyvin havaittu: on akvaarioita joissa tätä tilannetta ei milloinkaan synny.

Miten maton pinta-ala lasketaan yläreunasta pohjaan tai pohjalasiin?

Tarkasti ottaen pohjan pintaan, mutta tämä ei ole eksaktia tiedettä. Riittää, kun maton kooksi annetaan sivulasin koko.

Mistä vaahtomuovia saa?

Joistakin alan liikkeistä. (Suomessa myydään JBL:n sinistä mattoa 50*50 cm eri paksuuksina ja hienona sekä karkeana, suurempia paloja lienee syytä tilata Saksasta, suom. huom.)

Miten paksua maton pitää olla?

Maton vahvuudeksi on 5 cm osoittautunut hyväksi. Varmasti se voidaan valita paksummaksikin, mutta suodatuskyky ei kasva vastaavasti. Sanotaan että pääaktiivisuus tapahtuu maton ensimmäisessä senttimetrissä. Seuraavat sentit lähinnä tukevoittavat mattoa.

Toimiiko se myös ilman pumppua?

Kahdessa akvaariossani on matto koko takaseinällä. Tällöin on kyseessä karkeasoluinen matto, jonka olen 2 cm paksuna liimannut erilliselle lasilevylle ja asettanut sen akvaarioon taakse. Pumppu imee vettä akvaarion toisesta päästä ja puhaltaa se takaisin akvaarion toiseen päähän. Puroakvaario monneille. Maton pintaan kertyy riittävästi organismeja ja virtaus riittää. Akvaario on tosin pitkänomainen. Standardiakvaarioille en sitä suosittele.

Miten kauan mattosuodatin "kypsyy"?

Hhm. vaikea sanoa. Nelisen viikkoa siihen täytyy laskea. Se riippuu ratkaisevasti akvaarion kuormituksesta. Mutta siis noin vähintään neljä viikkoa siihen täytyy laskea. Oikein kunnolla matto toimii vasta noin 12 viikosta eteenpäin. Mutta sitten se toimiikin lähes ikuisesti.

Joskus kuulee, että sitä pitää painella kunnolla?

Ei. Mattosuodattimen luonteeseen ei kuulu, että sitä hoidetaan. Tosin maton pintaa voi lapota noin joka toisen vedenvaihdon yhteydessä. Äärimmäisen kuormitetuissa akvaarioissa tuo voi olla jo säännönmukaista. Harvemmin sitä esiintyy normaalisti kuormitetuissa akvaarioissa. Mutta säännönmukaista painelua ja lietteenpoistoa ei pidä eikä kuulu tehdä missään tapauksessa.

Voiko mattosuodatin toimia ulkoisena?

Periaatteessa kyllä, mutta olennaisia etuja menee silloin hukkaan. Sisäinen mattosuodatin ei aiheuta kummoista imuvaikutusta, koska imu kohdistuu suureen pinta-alaan. Tämän vuoksi mattosuodatin ei ime kalanruokaa eikä poikasia. Jos nyt pönttösuodattimaisesti imee vettä suodattimeen, voi imukori taas tukkiutua kasvinosilla tms. En pidä sitä hyvänä ideana.

Ulkoinen mattosuodatin, osa II

Minulle on jo kaksi kertaa sattunut että osa akvaarion vedestä on päätynyt asunnon lattialle. Syypää oli paitsi minä myös pönttösuodattimen letkut. MM. mattosuodattimen SUURI etu on, että se on akvaariossa. Ylivuotoriski on huomattavasti vähäisempi. Jos mattosuodatin on ulkoinen, menee myös tämä etu hukkaan.

Voiko akvaarioon laittaa kaksi mattoa?

Kyllä varmasti, kun akvaarion ylittää 180 cm, silloin suosittelen sitä, koska silloin on varmistettu, ettei mikään suurempi alue jää virtauksen ulkopuolelle. Tällöin kiertoliike koko akvaariossa jää pois (koskee myös pönttösuodattimia). Kun tämäntapaisissa altaissa on vain yksi suodatin toisessa päässä, ei viimeinen 80 senttiä liiku enää. Tämä voidaan tosin kiertää, kun ulostulo viedään akvaarion toiseen päähän ja se suunnataan kohti mattoa.

Kumpi matto on parempi, hienompi vai karkeampi?

Samantekevää, itse pidän enemmän hienosta,. Sekään ei mene tukkoon. Mutta jos on kovin tonkivia ja syöviä kaloja, kuten esimerkiksi isoja kirjoahvenia, silloin on karkea parempaa.

Miten vanhaksi matto tulee?

Siis minun vanhin mattoni on nyt noin 9 vuotta vanha. Matot jotka minun on täytynyt vaihtaa, olen moninkertaisella pesemisellä pehmentänyt liikaa. Mutta se ei ollut mikään ihme, kyseessä olivat viljelyakvaariot, joissa oli runsas artemia-ruokinta. Myös noissa oloissa nuo kestivät varmasti 3-4 vuotta ja ilman intensiivistä puhdistusta.

Miten suuri maton pitää olla?

Maton mittojen tulisi olla noin 5 mm suurempia kuin akvaarion päädyn sisämitat. Korkeus on syytä mitata siten että matto ulottuu noin 10 mm vedenpinnan yläpuolelle. Muutoin maton mitat saadaan laskelmasivulta.

Täytyykö maton ulottua pohjalasiin?

Kyllä erittäin mielellään. Muutoin tulee helposti rako maton ja pohjalasin väliin. Vesi pääsee siitä silloin läpi sellaisenaan.

Mitä tekemistä maton taakse muodostuvalla lietteellä on?

Tämän lietteen pitää joka tapauksessa antaa olla rauhassa. Se on hyvin hyödyllistä ja osoitus toimivasta suodatinfloorasta.

Säästääkö mattosuodatin vedenvaihdoissa?

Myöskään mattosuodatin ei korvaa vedenvaihtoja. Riittävästä vedenvaihdosta on huolehdittava nyt kuten ennekin.

Mitäs hyötyä mattosuodattimesta sitten on?

Se tekee akvaarion biologisen ympäristön olennaisesta stabiilimmaksi. Tämä johtuu sen aidosta ja suuresta suodatinliete-massasta. Pönttösuodattimessa on vähemmän ja sitä paitsi niissä suodattaa itse akvaario (kasvit, pohjamateriaali..). Mattosuodatinakvaariossa voi pohjahiekan poistaa ja vaihtaa kaiken veden. Mattosuodatin korvaa kaiken. Mattosuodatin tasoittaa myös kemiallisia muutoksia. Mattosuodatinakvaariot ovat myös paljon vastustuskykyisiä ulkoisia muutoksia vastaan. Ne ovat myös biologisesti stabiileja.

Pönttösuodatin toimii toki myös. Kukaan ei sano että pönttösuodatin akvaario pitäisi heti uusia. Mutta uudelleen järjestettäessä pitäisi jo harkita mattosuodatinta. Akvaariot, joissa on pönttösuodatin, toimivat mm. siksi että huomattava osa suodatintoiminnoista tapahtuu itse akvaariossa eikä pönttösuodattimessa.

Kokeet ovat osoittaneet että keskimääräisissä pönttösuodatinakvaarioissa voi suodatinmassat ottaa pois ilman että akvaariossa muuttuu mikään. Se osoittaa ettei suodatin aiheuta juuri muuta kuin vedenkiertoa.

Onko mieltä käyttää moottoripönttösuodatinta mattosuodattimen pumppuna?

Tätä vastaan ei ole periaatteessa huomautettavaa. Mutta pitää ajatella, että sisäisen vastuksen vuoksi pumpun nimellisteho ei enää ole verrattavissa pumpun nimellistehoon. Se on alempi. Tämä täytyy ottaa laskelmissa huomioon.

Toistoksi: lähdetään kahdesta kokonaiskierosta tunnissa. Se tarkoittaa että pumpun tehon on oltava kaksi kertaa akvaarion tilavuus (pohja mukana tai ei, on yhdentekevää). Tällöin on virtausnopeuden maton läpi oltava 5 - 10 cm/min. Jos Eheimpumpussa nyt on tieto 620 l/h ja akvaariossa on 300 litraa, silloin tulisi tuskin 2 x tunnissa, koska reaalinen pumpunteho laskisi suodatusmassan ja sen tilan mukaan jotain 50 - 75%. Olikin järkevää poistaa massat ulkosuodattimesta kokonaan, ja pitää sitä pelkästään pumppuna, jolloin nimellisteho melkein säilyy. Osa tehosta häviää letkujen, varsinkin likaisten!, vastukseen.

alkuun