Sivuston teko on kesken

Pääsivu - Sivukartta - Akvaario - Mekaanimen suodatus

Mekaaniset suodattimet toimivat kuten seula ts. ne päästävät lävitseen vain sellaiset hiukkaset, joiden läpimitta on pienempi kuin seulan reikien läpimitta.

Mekaaniset suodattimet

Yleistä akvaarion suodatuksesta
Biologiset suodattimet

Akvaarioharrastuksessa mekaanisia suodattimia käytetään näennäisesti vain vähän, koska lähes kaikki akvaristit, katsovat välttämättä tarvitsevansa biologisen suodattimen. Useimmat akvaarioliikkeissä myynnissä olevat suodattimet eivät ole mainosteksteistään huolimatta kuitenkaan mitään biologisia suodattimia, vaan mekaanisia suodattimia.

Jotta biologista suodatustoimintaa voisi sanottavasti olla, tulee suodattimen olla sekä rakenteeltaan että täyttömassoiltaan tietynlainen.

Joskin biologinen suodatin voisi suuren massansa vuoksi teoriassa toimia ilman akvaarion pohjamateriaalia, tukee mekaaninen suodatin pohjan biologista toimintaa, koska se poistaa vedessä leijuvia suurikoisia partikkeleja.

Tämän vuoksi täytyy mekaaninen suodatin puhdistaa usein, jotta kaikki siihen kertynyt aines todellakin poistuisi akvaarion kierrosta ennenkuin varsinainen bakteerien suorittama hajoitustominta ehtii kunnolla alkua pidemmälle. Käytännössä siis vähintään kerran viikossa.

Jokaista suodatinta, jonka läpivirtaus poikkileikkaussuunnasa on suurempi kuin 10 cm/minuutissa, on pidettävä lähinnä mekaanisena.

Seuraava esimerkki kuvaa tyypillistä mekaanista ulkosuodatinta. Se esittää ulkoista mekaanista suodatinta.

Alle 300 litran akvaarioihin käy hyvin pien kiertovesipumppu, joka pumppaa akvaarion veden yhdestä puoleentoista kertaa tunnissa, ja jonka imuputken päähän pannaan suodatinmaton kappale. Akvaarion puhdistaminen helpottuu huomattavasti.

Mekaaninen ulkosuodatin

Mekaanisen pönttösuodattimen tuntomerkit:

1. Läpivirtausnopeus suurempi kuin 10 cm minuutissa
2. Veden matka suodatusmassojen läpi suurempi kuin 10 cm
3. Suodatusvaikutus riippuu ainoastaan maarran "reikien" koosta
4. Suodatin on puhdistettava usein

Mekaaninen sisäsuodatin

Mekaaninen sisäsuodatin on vain itse akvaarioon sijoitettu muunnelma mekaanisesta pönttösuodattimesta, ja sillä on puolellaan se etu että se liitetään yksinkertaisesti pieneen kiertovesipumppuun. Useimmiten varsinainen suodatin on vaahtomuovipatruuna, joka on helposti irrotettavissa ja puhdistettavissa ja jälleen paikoilleen pantavissa. Myöskään mitään letkuja tai putkia ei tarvita pöntön ja akvaarion välille.

Mekaaninen osmoosisuodatin

Osmoosikalvon käyttäminen akvaarion suodattamiseen on tähän tarkoitukseen uutta tekniikkaa. Tehokkuudessaan ja jättää varjoonsa tähänastiset akvaarion mekaaniset ja biologiset suodattimet. Tosin siihen tarvitaan jatkuvaan käyttöön tarkoitettu ja vain vähän sähkövirtaa käyttävä paineenkorotuspumppu.

Tämä järjestelmä suodattaa vedestä vähintään 95 % kaikista haitallisista aineista. Se on siten vallankumouksellisesti parempi kuin mitkään tähän asti käytetyt akvaariosuodattimet.

Mekaaninen UVC-suodatin

Tämä suodatintyyppi kuuluu tavallaan mekaanisiin suodattimiin, joskaan se ei suodata vedestä mitään aineita, vaan poistaa ainoastaan vapaasti uivia bakteereita ja viruksia.