Sivukartta
Etusivu
Äyriäiset
Katkaravut
Ravut
"Marmorirapu"
"Sinipunarapu"
"Sinirapu"
"Punarapu"

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Äyriäiset > Dekapoda > Ryömivät ravut
MarmorirapuTämä rapu kulkee kaupoissa nimellä "sinirapu" ta "sinisaksirapu". Mutta kyseessä näyttää olevan "marmorirapu", Procambarus sp. Trooppisilla ravuilla taitavat monet suomalaiset nimet olla lähinnä kaupallisia keksintöjä. Myös tieteellisissä nimissä on runsaasti horjuvuutta.

Vähän faktaa sivulta: http://www.wirbellose.de/arten.cgi?action=show&artNo=027:
Marmorirapu on kokoisin Amerikasta (Aqualog).
Perusväritys on marmorikuvioitu ruskea. Kovassa vedessä väri voi sinistyä.
Sukupuolia ei tunnistettu:
mihin voi olla kolme syytä:
on vain naaraita (partenogeneesi)
koiraita esiintyy vain tietyissä ympäristöolosuhteissa
marmorirapu on kaksineuvoinen

Kun ostaa yhden täysikokoisen tai lähes täysikokoisen "marmoriravun" ja saa sen viihtymään, on hyvin todennäköistä että muutaman viikon kuluttua se munii, ja parin viikon kuluttua siitä vahtii jo poikasia

Ravun ruumiinpituus on max 12 cm.
Lämpötila: 15° - 30°C.
Kokonaiskovuus: vaihtelee pehmeästä keskikovaan
pH 6,5 - 7,2 (neutraali)
Ruoaksi käy kaikki vihreä, kala, ruokatabletit jne.
Keskenään ja kalojen kanssa pidettynä rauhallinen.
Naaras kantaa munia 25°C noin kaksi viikkoa ja vahtii poikasia vielä parisen päivää. Kerrallaan kuoriutuu jopa 120 poikasta. Munii ensimmäisen kerran jälkeen noin kahdeksan viikon välein.

Ravut ovat mielellään kaivamissaan luolissa, joten kookoskuorille ja kukkaruukun palasille olisi käyttöä rapuakvaariossa.

Miariitta kirjoittaa ravuistaan: "Ostimme ravun 11. toukokuuta kuluvana vuonna 2002.


"Sinirapu" naaras

Akvaariossa oli lappu, jossa luki "sinirapu" ja altaassa köpötteli erikokoisia ja näköisiä rapuja. Myyjä kertoi sen verran, että kuorenvaihdossa rapu saattaa vaihtaa väriä. Ja muut, samassa altaassa olevat ravut eivät välttämättä tykkää siitä ja saattavat syödä sen. Näin ollen, ostimme haalean sinisen ravun, joka oli pienimpiä altaassa olevia yksilöitä. Niin rapu päätyi meille.
"Sinirapu" naaras

Munat ravulla huomasimme viikon 32 alussa. Ne olivat vaalean vihertävän sävyisiä. Emo tuuletti niitä, heiluttelemalla niitä jalkojen mukana. Lopullinen "kuoriutuminen" tapahtui viime viikonloppuna, jolloin nämä pienet ravut lähtivät seikkailemaan emon helmoista. Edelleenkin ne palaavat illalla emon helmoihin. En ole ehtinyt seuraamaan, hakeeko emo niitä.. vai tulevatko ne itse. Osittain veikkaisin ensimmäistä vaihtoehtoa, meinaan emo tekee kierroksen aina iltaisin.. ja sen alkaessa takajalat ovat tyhjät poikasista.. lopussa ennen kuin sammutamme valot, poikasia on jo tarttunut matkaan.
"Marmorirapu" poikanen

Maanantaina ne näyttivät jo huomattavasti isommilta ja reippaammilta.. äidille sekä poikasille olemme syöttäneet surviaisia sekä katkapellettejä sekä tabletteja.
"Marmorirapu" poikasia

Kirjastostamme ei löytynyt ainuttakaan opusta ravuista. Ja niillä eväillä osin tässä mennään.

Rapu hankittiin 60 l altaaseen.. ja sinne se ne munat väänsi.. jatkossa sille tarvitsee hankkia varmaan isompi allas. Kasveja se järsii, jos on nälkä, eikä altaassa muuta syötävää ( yleensä, jos laittaa katkapelletin niin, kasvi jää heti rauhaan) Ruokinta on yleensä aamulla ja töistä tultaessa/illalla.. nyt ollaan tietty annettu enemmän murkinaa, sillä pikkuisetkin kerääntyvät jo pelletille/surviaiselle/sekä elävälle ruualle."

alkuun