Akvaarioliitto
Akvaarion oscari

Ciklidistit ry.

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Astronotus ocellatus - Oskari - Riikinkukkokirjoahven
 
  Elintavat
Oskareiden "jalostaminen" eli peukalointi
Oskareiden kutu ja viljely
Kirjallisuus
Riikinkukkokirjoahven eli tuttavallisesti Oskari on Eteläamerikkalainen kirjoahven. Laajasta esiintymisalueesta seuraa että luonnossakin esiintyy erilaisia maantieteellisiä muotoja. Oskareita esiintyy mm. Perussa, Brasiliassa ja Ranskan Guayanassa, jossa oskareita on kuvannut Philippe Gerolimatos.

Hän on myös kuvannut oskareiden esiintymispaikkoja. Rantasoita: Sinnamary- (Yiyi)

ja Approuague- (Kaw) jokilaaksoissa.


Laajasta esiintymisalueesta seuraa että luonnossakin esiintyy erilaisia maantieteellisiä muotoja. Oskareita on kalastettu Amazonas-, Solimoes- ja Negro- joista. Perussa niitä esiintyy jokien valkovesitulvajärvissä. (1986).

Oskarit kasvavat varsin kookkaiksi (eri kirjallisuuslähteiden mukaan 33 cm ja ylikin pitkiksi) ja vaativat siksi suuren akvaarion. Kyseessä on varsin voimakas kala, joka mielellään touhuaa varsinkin lisääntymis- ja parinmuodostuksen aikana.

alkuunElintavat
Oskarit eivät ole yleensä ole kovinkaan aggressiivisia lajitovereitaan ja muista kaloja kohtaan (lukuun ottamatta suupaloiksi sopivia!). "Älykkäinä" kaloina oskarit kuitenkin ovat yksilöllisiä, joten yleispätevää käyttäytymismallia ei ole. Luonnollisesti oskut ovat petokaloja, mutta ne syövät kaikkea ruoaksi sopivaa, kunhan sitä vain on riittävästi. Suodattimen on siis syytä olla todella tehokas!

Oskareita voidaan tilavassa akvaariossa pitää pienessä ryhmässä, koska ne lisääntymisaikoja lukuun ottamatta sietävät melko hyvin toisiaan (kaikki ovat tasavertaisia). Heikompia yksilöitä saatetaan kohdella huonosti ja jopa tappaa (on syytä tarvittaessa puuttua oskarien tappeluihin ehkä eristämällä niitä).

Kasvit saattavat saada kyytiä, mutta lukuun ottamatta reviiritaisteluja lisääntymiskausia, voivat sopivasti (oskarien kannalta) sijoitetut tukevat kasvit saada olla rauhassa. Kasveja ei pidä istuttaa paikkoihin, joista oskarit repivät ne pois (paikat ovat tällöin oskujen kannalta reviirin väärässä paikassa ja siksi ne revitään pois.

Oskari-akvaarion sisustamiseen soveltuvat kannot ja kivet sekä sora.

Oskareille pitäisi ainakin osaksi vuotta järjestää lämmitetty ympäristö, jolloin veden lämpö saisi olla 27 - 29 celsiusastetta ja ylikin. Tämä vahvistaa kaloja sekä edesauttaa mahdollisten loisten vähenemistä. Reikätaudinkin mahdollisuus vähenee lämpimässä. Osan vuotta veden lämpö voi hyvin olla 23 - 27 astetta.

Oskareiden kudettamisesta ja viljelystä.

Äärimmäisen valitettavaa on että oskareitakin on peukaloitu, muka "jalostettu"

alkuunLinkkejä
Oscar (ruotsalainen)
alkuunKirjallisuus
KULLANDER, S.O. 1986. Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru. Swedish Museum of Natural History, Stockholm, 431 pp.

Pronek, N. : Oscars, T.F.H Publications. 1972

alkuunAlkuun
Postia minulle:E-maili-osoitteeni
Kopioi tuosta E-maili-osoitteeni

Päivitetty: 17.10.2001