Sivukartta
Akvaarion Oscari

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
"Söpöliini" sekä akvaarioliikkeiden asiantuntemus ja vastuu

Joissakin akvaarioliikkeissä eri puolilla Suomea myydään pieniä, värikkäitä "Söpöliinejä". Vilkkaine liikkeineen ja eloisine silmineen nämä sirot ja kauniit kalat houkuttelevat ostamaan niitä. Kauppias ei kuitenkaan osaa sanoa kaloista juuri muuta kuin että ne ovat käärmeenpääkaloja. Mutta miden hoidat oikein kaloja, joista et nimen lisäksi tiedä mitään muuta?. Nimikin on puutteellinen, sillä käärmeenpääkaloja on lukuisia eri lajeja. Mikä on kauppiaan vastuu, asiantuntemus ja moraali näissä tapauksissa, vai onko sitä?

Alla kuvattuja "Pikku söpöliinejä" on viime aikoina (eli tätä kirjoitettaessa) ollut myynnissä eri puolilla Suomea.

Söpöliini
Juovakäärmeenpään (Channa micropeltes, Cuvier & Valeciennes, 1831) poikanen.
Söpöliini2
Kaverukset piilosilla

Tämä kala pienenä netissä "two black longitudinal stripes with a bright orange intermediate area in juveniles."
Ja sitten isona "fisheries: commercial; aquaculture: commercial; gamefish: yes; aquarium: commercial"

Eli kala on pienenä "söpöliininä" kaupoissa myynnissä ja kasvaa sitten jopa 130 cm pitkäksi ja 20 kilon painoiseksi monsteriksi.
http://nas.er.usgs.gov/fishes/accounts/channida/ch_micro.html


"Seura-akvaarion koristusko!"

Tässä vielä hieman kookkaampi "lemmikki" http://www.snakeheads.org/gallery/micropeltes/cMicropeltes6.5Kg.html eli onnellinen "akvaristi" "söpöliininsä" kanssa.

Kyseessä on varmasti sama kala. Lainaus sivulta:
http://www.snakeheads.org/articles/raeuberbande/cMicropeltes.html
"Jungfische haben zwei annähernd parallel dunkle Längsstreifen, die sich bis Schwanzflosse hinein erstrecken. Der obere Streifen beginnt an der Schnauzenspitze und durchzieht das Auge, der untere verläuft durch die Brustflossenbasis. Die zwischen dem Streifen liegende Körperpartie ist leuchtend orangerot gefärbt, jenseits der Streifen ist der Körper unscheinbar."

Vapaa käännös: Poikasilla om kaksi lähes yhdensuuntaista tummaa pitkittäistä juovaa, jotka ulottuvat pyrstöevään. Ylempi juovista alkaa kuonon kärjestä ja kulkee silmän kautta, alempi kulkee rintaevien tyven kautta. Juovien välissä oleva oleva alue on loistavan oranssinpunainen. Juovien ulkopuolinen alue on huomaamaton.

"Trotz seiner Größe wird der Riesenschlangenkopf vergleichsweise häufig im Aquarien gehalten. Das liegt an dem schönen Aussehen sowohl der Alt- wie auch der Jungtiere."

Vapaa käännös: Koostaan huolimatta pidetään jättiläiskäärmeenpäätä verraten usein akvaariossa. Tämä johtuu sekä aikuisten että poikasten kauniista ulkonäöstä.

Ahmattejakin ne ovat. Tästä saaliskalasta on syöty puolikas!

Käärmeenpääkaloista löytyy mm. lajikuvauksia ja muutakin tietoa:
http://www.snakeheads.org/
http://www.fishace.demon.co.uk/snake/title.html

Tällaisten normaaleiksi akvaariokaloiksi myytävien kalojen kohtalo on julma. Niitä on pakko pitää nälässä, jotta ne eivät kasvaisi normaalisti. Kuitenkin jo varsin pian (muutaman kuukauden kuluessa) kaloille varattu akvaario jää auttamatta pieneksi. Kukaan ei niitä tuolloin enää huoli eikä omistaja osaa/kykene niitä asiallisesti lopettamaan, joten niiden loppu on surkea. Yhdysvalloissa näitä ylisuuria kaloja on päästetty luontoon, (Tuolla linkin sivulla on kartta kalojen esiintymisestä Yhdysvalloissa). Suomessa ne talvella menehtyvät eli sekään ei ole niille mikään hauska loppu

Kauppiaan vastuuta ja moraalia sekä tietämättömyyttä ja/tai piittamattomuutta voi vain ihmetellä, hänen pitäessään tällaisia kaloja myynnissä.

Tiedossa ei liene kovinkaan paljon tapauksia joissa eläinsuojelulakia -asetusta ja niiden perusteella annettuja määräyksiä olisi viranomaisten toimesta kalojen suhteen valvottu "nehän ovat vain kaloja, heh heh".


Panssaripäämonni

Kuitenkin eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä (Lain 2 §: "Tätä lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin.").

Elänsuojelulain noudattamista valvoo:
Lain 36 §:n mukaan:
Paikalliset viranomaiset
Kunnaneläinlääkäri, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitava viranhaltija ja poliisi valvovat tämän lain sekä sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista kunnan alueella.
Eläinsuojelulaki
Eläinsuojeluasetus

Laki ja asetus siis koskevat kaikkia eläimiä, vaikka monet pykälät on kirjoitettu maalla elävien eläinten edellytysten mukaan.

Jää nähtäväksi miten viranomainen suhtautuu lain noudattamiseen ja valvontaan kalojen osalta jos joku heille eläinsuojelulain rikkomuksesta ilmoittaa.

Pettyyhän tässä asiakaskin joka hyvässä uskossa ostaa kalan, jota ei sitten mitenkään voi pitää, vaan joutuu sen kituvana lopettamaan.