Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Sivukartta - Akvaarion kypsyttäminen

Palikkaohjeet akvaarion kalattomaan kypsyttämiseen

Kypsytysohjeet pähkinänkuoressa:
Ymppi otetaan SafeStart-pullosta 5 ml kuuteen litraan.
Ammoniumia annostellaan:
1. päivä 5 mg/l ammoniumia
2. päivä 2,5 mg/l ammoniumia, koska nitriittiä alkaa olla
3. päivä 1,25 mg/l ammoniumia, koska myös nitraattia alkaa olla
4. - 12. päivä 1.25 mg/l ammoniumia, jotta sekä ammonium että nitriitti pysyvät nollilla. Tuolloin ovat sekä suodatin että pohjahietta kunnossa typpibakteerien määrän osalta. Lisäksi kannatta laittaa ruokasoodaa sekä nostamaan pH:emäksiseksi ja hiilen osalta bakteereille ruoaksi.

Kyseessä on laskennallinen määrä ammoniumia, koska yleisesti käytetään sekä hirvensarvisuolaa että 10%- tai 20%-ammoniakkia.

1 maustemitallinen hirvensarvensuolaa (noin 1g) sadan litran akvaarioon antaa suunnilleen 5 mg/l. Kun sen liottaa vaikka desilitraan, josta ottaa 20 ml liuosta tuohon noin 20 litraan, saa tuon 5 mg/l. Toisenapäivänä 10 ml ja kolmantena sekä seuraavina 5 ml.

Hieman kalaruokaa bakteereille ravinnoksi on myös hyvä lisätä.

Tässä menossa kertyy nitraattia teoriassa yhteensä 77,4 ml/l, sillä ammoniumia on lisätty kaikkiaan 22,5 mg/l. Kertoimella 3,44 saadaan tuo teoreettinen nitraattimäärä.

Sitten vaihdetaan noin kaksi kolmasosaa vedestä, jotta nitraattikin saadaan jonnekin 25 mg/l pitoisuuteen.

Noin voidaan kypsyttää helposti myös pelkkä biologinen suodatin, jolloin riittää 18 litraa vettä ja 16 ml SafeStart-ymppiä.

1 maustemitallinen hirvensarvensuolaa (noin 1g) sadan litran akvaarioon antaa suunnilleen 5 mg/l. Kun sen liottaa vaikka desilitraan, josta ottaa 20 ml liuosta tuohon noin 20 litraan, saa tuon 5 mg/l. Toisena päivänä 10 ml ja kolmantena sekä seuraavina 5 ml.

En koe tarpeelliseksi kypsyttää kuin suodattimen ja osan akvaarion pohjamateriaalia. Tällöin riittää tuo 20 litraa hyvin suurenkin altaan kypsytykseen.

Siinä koko juttu ja helppoa on.


© Jukka Järvi. Sivu on julkaistu 21.01.2007 ja viimeksi päivitetty: 8.12.2007 20:24