Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Ohjeita - Akvaarion kypsyttäminen

Aakvaarion desinfiointi kalasairauksien jälkeen on tarpeellista jos halutaan päästä eroon hankalista kalataudeista, kuten kalatuberkuloosista.

Akvaarion ja sen laitteiden desinfiointi

Hiekka
Kasvit
Akvaario
Kädet  
Somisteet
Haavit

Jos akvaarion kalasto on kuollut johonkin tarttuvaan tautiin, tai on syytä epäillä akvaariokaloissa olevat tarttuvaa ja vaikeasti parannettavaa kalatautia, saattaa ennen akvaarion uutta käynnistystä ja uusien kalojen hankintaa olla tarpeen desinfioida akvaario ja kaikki sen laitteet ja varusteet kunnolla.

alkuun

Hiekka

Akvaariossa oleva hiekka ja/tai sora on syytä ottaa pois. Tämä jo senkin vuoksi, että itse akvaario voidaan desinfioida kunnolla. Hiekka voidaan keittää tai kuumentaa uunissa ainakin 110 asteessa (kuivana!), jos tähän on mahdollisuuksia. Desinfiointi voidaan myös suorittaa kyllästetyllä suolaliuoksella tai väkevällä kaliumpermanganaattiliuoksella: 3-5 g/100 l 12 - 24 tunnin ajan (Kirjallisuus: Bassleer) (Huom. liuos värjää esineet ruskeiksi). Suolakäsittelyssä on syytä varoa metalliosia.

Suolaliuos sopii kaikkien sellaisten ei metallisten somisteiden ja laitteiden käsittelyyn, joita ei voi keittää tai kuumentaa (haavit, yms.).

alkuun

Kasvit

Kasvit pestään ensin haalealla vedellä puhtaiksi. Kuolleet ja rikkinäiset lehdet poistetaan. Samoin mahdollinen levä kaavitaan irti (jos se lähtee helposti). Myös juuret (kasveissa, joissa ne on) tarkastetaan ja kuolleet poistetaan.

Terveitä juuria voidaan tarvittaessa lyhentää. Tämän jälkeen kasvit desinfioidaan. Tähän käytetään alunaa (apteekeista), jota lisätään haalean veteen 5 grammaa (teelusikallinen) litraan vettä. Kasveja liikutellaan liuoksessa noin 4-5 minuuttia.

Uudet kasvit on syytä käsitellä tällä tavoin, jolloin myös kotilot ja kalojen loiset voidaan tuhota.
(Mehlhorn & all, 1992). (Suojakäsineet; liuos on myrkyllistä kaloille ja ihmiselle juotuna).

Kasvit huuhdellaan lopuksi huolellisesti haalealla virtaavalla vedellä. Tämän jälkeen ne ovat valmiita istutettaviksi.

alkuun

Akvaario

Akvaario on syytä desinfioida huolellisesti jos siinä on ollut kalasairaus, tai jos akvaario on hankittu käytettynä. Kuiva ja pesty akvaario voidaan pyyhkiä 70 % alkoholilla (denaturoidulla spriillä) ja huuhdella sen jälkeen huolellisesti.

Saippuapitoisia tai tiskaukseen tarkoitettuja aineita ei saa käyttää, koska niitä on lähes mahdotonta huuhdella riittävän tarkkaan pois.

Myös 2% Virkon S soveltuu tarkoitukseen.

Desinfiointiin voidaan käyttää myös kyllästettyä suolaliuosta (niin paljon suolaa veteen kuin siihen liukenee eli noin 300-400 grammaa litraan) tai väkevää kaliumpermanganaattiliuosta.

Käsittelyn jälkeen akvaario pestään joko virtaavalla vedellä tai vettä vaihdetaan (esim. kunnes permanganaatin aiheuttama väri on poissa).

alkuun

Kädet

Käsistäkin taudin aiheuttajat voivat levitä akvaariosta toiseen. Koska nykyään aina on olemassa myös vakavien bakteeritartuntojen riski, on akvaarion kanssa työskenneltäessä syytä käyttää kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Käsien huuhteluun sopinevat parhaiten tarkoitukseen valmistelut desinfioivat käsihuuhteet.

alkuun

Somisteet

Samoin kaikki elottomat somisteet ja akvaarion veden kanssa kosketuksiin joutuvat laitteet on syytä desinfioida huolellisesti. Keittämistä ja/tai kuumennusta kestävät somisteet ja laitteen käsitellään siten. Muutoin voidaan käyttää kyllästettyä suolaliuosta tai väkevää kaliumpermanganaattiliuosta. Myös Virkon® S vaikuttaa tehokkaalta valmistajan antamien tietojen mukaan. Käyttöön sopii 2 %:n Virkon S – liuos.

Mikäli kyseessä on ollut kalatuberkuloosi, niin sen tuhoamiseksi sopii huolellisen desinfioinnin (edellä) lisäksi huuhtelu ja perusteellinen kuivaaminen, Kaikki avattavissa oleva on syytä avata ja kuivata huolellisesti sekä säilyttää avattuna kuivassa noin viikko, jotta kaikki varmasti kuivuu kunnolla.

Tähän kaikkeen on riittävästi aikaa, koska akvaarion kypsytys vie jonkun viikon. alkuun

Haavit

Jokaiselle akvaariolle on syytä varata oma haavi. Jos näin ei tehdä, on haavi desinfioitava aina käytön jälkeen. Haavit on syytä tällöin säilyttää kyllästetyssä suolaliuoksessa, väkevässä kaliumpermanganaattiliuoksessa tai 2% Virkon® S ja huuhdella huolellisesti virtaavassa vedessä aina ennen kutakin käyttöä. Tämä lyhentää haavin käyttöikää huomattavasti, joten jokaiselle akvaariolle oma haavi on varsinkin liikkeissä suositeltavampi vaihtoehto.