Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Ohjeita > Huutokauppaohjeitani
Ohjeet kalojen pakkaamiseen akvaarioseurojen huutokaupoissa
 
  Akvaarioseuran sisäinen huutokauppa
Kalojen pakkaaminen seuran huutokauppaan
Akvaarioseurojen yhteiset huutokaupat
Kalojen pakkaaminen seurojen väliseen huutokauppaan
Kalojen kuljettaminen ja lähettäminen
Nämä ohjeet eivät ole seurojen viralliset, mutta kalojen hyvinvoinnin kannalta ne antavat hyvät edellytykset välttää stressiä ja saada kalat mahdollisimman hyväkuntoisina perille

Helsingin akvaarioseuran omat ohjeet ovat täällä.


Tiedetään, että kalat stressautuvat kuljetuksissa, veden laadun äkillisiisä muutoksissa sekä valaistuksen akillisissä muutoksissa.
Stressistä toipuminen kestää kaloilla useita tunteja ja jopa vuorokausia. Stressistä kärsivän kalan tautien ja loisten vastustuskyky on alentunut, joten kalat saavat helposti iho- ja kidustulehduksia yleisten ja kaikkialla vedessä esiintyvistä bakteeri-infektioista.

alkuunHuutokauppa akvaarioseuran kokouksessa

Myytäviksi tarkoitettujen kalojen tulee olla terveitä ja hyväkuntoisia. Huutokauppaaminen ei ole suositeltava keino päästä eroon "hankalista" kaloista, ellei myynnin yhteydessä tarkkaan kerrota syytä eroonpääsyhalukkuuteen.

Paikallisen akvaarioseuran kokouksissa myytävät kalat joutuvat todennäköisesti olemaan kuljetuspakkauksessa korkeintaan muutaman tunnin. Vedenlaadunkin voidaan olettaa olevan lähes samanlaista kuin mihin kalat ovat tottuneet. Näin ollen myytäviksi tarkoitetut kalat voidaan pyydystää ilman ennakkotoimia suoraan kuljetusastiaan. Stressin välttämiseksi tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Pienikokoiset ja piikittömät kalat voidaan pakata ohuisiinkin muovipusseihin, mutta kookkaat ja piikikkäät kalat vaativat tukevan pussin.

Hyvä pakkauspussi

Hyvä pakkauspussi; pussin pohja on joko pyöreä tai alakulmat on teipattu kiinni

Parhaita ovat kalojen kuljettamiseen tarkoitetut pyöreäpohjaiset pussit, mutta tavallisetkin elintarvikekäyttöön tarkoitetut pussit käyvät, kunhan pussin kulmat on teipattu siten etteivät kalat pääse tukehtumaan tai puristumaan pussin kulmiin.

Huono pakkaus

Huono pakkaustapa; kala voi päästä pussin alakulmaan ja tukehtua sinne

Pussin alanurkkia ei ole suljettu, joten kala(t) voi(vat) tunkeutua sinne ja mahdollisesti tukehtua tai vahingoittua.

Pussiin lisätään vettä noin kolmannes sen tilavuudesta ja loppu jätetään ilmatilaksi. On tärkeää, että ilmaa on riittävästi vesimäärään nähden ja että ilman ja veden rajapinta on mahdollisimman suuri kaasujenvaihdon helpottamiseksi. Tästä syystä pussi on parempi pitää kyljellään. Pussia ei puhalleta täyteen uloshengitysilmaa, jossa jo on enemmän hiilidioksidia ja vähemmän happea.

alkuunKalojen pakkaaminen

Kuhunkin pussiin (jos niitä on useampia) voidaan panna muutama pienikokoinen (2-5 cm) kala, mutta sitä suuremmat on syytä pakata kukin omaan pussiinsa. Kalat pakataan pimeään laukkuun tai laatikkoon tms. ja pidetään siellä lyhyttä kaupantekohetkeä lukuun ottamatta. Valon vaihtelut ja liike pussin ulkopuolella häiritsee ja stressaa kaloja, mikä on omiaan herkistämään kaloja bakteeritulehduksille (usein kalat tai niiden limakerros vahingoittuvat kaloja kiinniotettaessa).

Jos kalojen havaitaan hengittävän normaalia kiivaammin ja selvästi kärsivän hapenpuutteesta, ei kaloille missään olosuhteissa tehdä vedenvaihtoa ennen lopullista sijoittamista karanteeniakvaarioon, vaan lisätään 0,25 ml 3% vetyperoksidia (jota ainakin huutokaupan järjestäjät ovat varanneet paikalle) litraan vettä.

Perillä kalat sijoitetaan karanteeniakvaarioon, jonka veden lämpötilan tulisi olla sama kuin kuljetuspussissa. Ellei näin ole, sijoitetaan kuljetuspussi karanteeniakvaarioon, kunnes lämpötilaero on hävinnyt. Karanteeniakvaarion vettä lisätään vähitellen avattuun kuljetuspussiin mahdollisten vedenlaatuerojen tasaamiseksi. Ainoastaan kalat siirretään lopuksi pussista karanteeniakvaarioon, mutta ei vettä. Kun kalat on parin viikon aikana todettu varmasti terveiksi, ne voidaan siirtää lopulliseen akvaarioonsa.

alkuunSeurojen yhteiset ja väliset huutokaupat

Akvaarioseurojen yhteisiin huutokauppoihin matkustetaan pitkiäkin matkoja. Usein tilaisuuksiin liittyy oheiskäyntejä paikallisissa akvaarioliikkeissä ja näyttelyissä jne. Joten matka kestää vieraspaikkakuntalaisilta jopa vuorokauden. Näin ollen kalojen varustamiseen myyntitapahtumaan tulee varautua jo pari kolme vuorokautta ennen aiottua tilaisuutta. Myytäviksi tarkoitetut kalat tulisi pyydystää jo pari, kolme vuorokautta ennen tilaisuuttaa karanteeniakvaarioon, jonka veteen voidaan lisätä suojakolloideja sisältävää vedenparannusainetta (tai PVP:tä, apteekista) ehkäisemään bakteeritartuntoja ja edistämään mahdollisesti vahingoittuneen limakerroksen tervehtymistä. Karanteeniakvaariossa tulisi olla noin puolet akvaariovettä ja puolet uutta vettä. Myytäviä tai lähetettäviksi tarkoitettuja kaloja ei missään tapauksessa enää ruokita karanteeniakvaariossa, vaan annetaan niiden suoliston tyhjentyä.

Kalojen pakkaaminen

Kalat pakataan muovipusseihin, joissa on vettä noin kolmannes pussin tilavuudesta, ja kaksi kolmasosaa mieluummin pullohappea. Kuhunkin pussiin (jos niitä on useampia) voidaan panna muutama pienikokoinen (2-5 cm) kala, mutta sitä suuremmat on syytä pakata kukin omaan pussiinsa. Ilmaa hengittäviä kaloja (esim. labyrinttikalat ja monet monnit) pakattaessa pussiin jätetään kaksi kolmasosaa ilmaa. Pussia ei kuitenkaan puhalleta täyteen uloshengitysilmaa, jossa on runsaasti hiilidioksidia ja vähemmän happea.

Yksinomaan kiduksilla hengittäville kaloille pussi olisi siis parasta täyttää pullohapella, mutta jollei sellaista ole käytettävissä, voidaan pussiin lisätä 0,25 ml 3% (maustamatonta) vetyperoksidiliuosta (apteekista) litraan kuljetusvettä. Vetyperoksidi (H2O2) hajoaa hapeksi ja tavalliseksi vedeksi, jolloin vesi kyllästyy hapella (Huom. Yliannostelu on vaarallista. Liiallinen vapautuva happi "polttaa" kalojen kidukset).

Kalojen kuljettaminen

Kalapussit pakataan kyljelleen pimeään (styrox)laatikkoon, kylmäkassiin tai vastaavaan ja huolehditaan lämpötilan säilymisestä. Pusseja ei koko aikana käsitellä tarpeettomasti ja äkkinäisesti kalojen stressautumisen vähentämiseksi.

Näin pakattuja kaloja voidaan myös lähettää julkisilla kulkuneuvoilla. Selvitetään nopein mahdollinen kuljetusyhteys ja paketin päälle kirjoitetaan:
PIDETÄÄN LÄMPIMÄNÄ, TÄMÄ PUOLI YLÖSPÄIN, TROOPPISIA KALOJA. Vastaanottajalle ilmoitetaan milloin ja mistä kalat ovat noudettavissa.

Pullohapen avulla asiallisesti pakatut kalat kestävät jopa parin-kolmen vuorokauden pituisen kuljetuksen, mutta tavallisesti pakatut kalat vain noin alle yhden vuorokauden. Virheellisesti pakatut kalat saadaan hengiltä jo parissa tunnissa.

Kelvottomia pakkauksia

Kelvottomia pakkauksia, jotka joko vuotavat ja/tai niihin ei saa happea tai edes ilmaa minkäänlaisella ylipaineella. Kaloilla on edessä ankara stressi ja hapenvajaus tai jopa tukehtuminen. Sairastumisriski on hengissä selvinneillä hyvin suuri vielä useiden vuorokausien ajan tällaisen kuljetusoperaation jälkeen

alkuun