Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Ohjeita > Akvaariosta hypännyt kala
Miten pitäisi menetellä kalan hypättyä akvaariosta
 
  Kala hypää lattialle pydystettäessä
Kala havaitaan lattialle hypänneenä
Vahingoittuneen kalan hoito
Silloin tällöin sattuu että kala hyppää akvaariosta joko omia aikojaan tai sitä pyydystettäessä. Kun lattialle pudonnut kala on vielä elossa (ei ole kuivunut kokonaan), se voidaan yleensä pelastaa.

alkuunKala hyppää pyydystettäessä

Nopeat ja harkitut toimenpiteet ovat tarpeen. Kalan limaan takertuu helposti pölyä tms. Lima tarttuu helposti lattiaan pintaan. Mikäli kala otetaan heti haaviin tai käteen, sen limakerros vahingoittuu, ja kala on sen jälkeen alttiina bakteeri- ja vesihometartunnoille. Tämän ehkäisemiseksi kalan päälle on ensimmäiseksi kaadettava vettä akvaariosta ja mielellään peitettävä kala vaikkapa kostealla talouspaperilla, jolloin se ei hypi (ja siten vahingoita itseään lisää). Hetken kuluttua kala voidaan kädellä siirtää haaviin tai nostaa takaisin akvaarioon, jos kala on hypännyt aivan heti eikä siinä havaita ihovaurioita. Näin voidaan estää limakerroksen vahingoittuminen. Jo vahingoittunut kala siirretään karanteeniakvaarioon rauhoittumaan ja toipumaan.

alkuunKala havaitaan lattialle pudonneena

Mikäli lattialle hypännyt kala havaitaan myöhemmin, ja sen pinta on jo kuivahtanut, kastellaan kala ensin lattialla, ja otetaan hetken kuluttua kädellä kasteltuun haaviin. Kalaa enää saa siirtää takaisin akvaarioon, vaan erilliseen karanteeniakvaarioon, jossa se saa rauhoittua ja sitä voidaan tarkkailla. Kun kala ui normaalisti ja on vahingoittumaton ja terveen oloinen, se voidaan siirtää varsinaiseen akvaarioon. Mahdollisesti vahingoittunut iho tulehtuu erittäin helposti.

alkuunVahingoittuneen kalan hoito

Bakteeri- ja hometartunnat hoidetaan bakteerien ja vesihomeen torjuntaan tarkoitetuilla kalalääkkeillä.

alkuun