Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Hyviä (hyväksyttäviä) menetelmiä
 
  Yleistä kalan lopettamisesta
Syitä kalan lopettamiseen
Hyviä (hyväksyttäviä) menetelmiä
Lääkeaineella lopettaminen
Tainnutusisku
Niskan katkaisu
Linkkejä aiheesta
Kelvottomia (tuomittavia) menetelmiä
Käännös; kappale, Hyviä ja hyväksyttäviä tapoja lopettaa kala:

Renate Husmann: Manchmal notwendig ... Fische töten

alkuunLopettaminen lääkeaineella

Tricaiinilla, tehoaineena MS-222 (Eläinlääkäriltä). Se on tosin suhteellisen kallista, mutta monille ainoa todella käyttökelpoinen menetelmä (saksassa on tarkoitukseen saatavissa MS-222, suom. huom.). Luotettava annostelu kalan lopettamiseen on 1g/l vettä, kala "nukahtaa" 10 minuutin kuluessa. Pienempiä väkevyyksiä voidaan käyttää kalan rauhoittamiseen kuljetuksen aikana (10mg/l) tai kalan rauhoittamiseksi näytteenoton ajaksi (50-130mg/l kalan koon mukaan). Aine liuotetaan akvaarioveteen jossain puhtaassa kalan kokoon suhteutetussa astiassa. Toivottavasti aineen saanti akvaario- käyttöön Suomessakin järjestyy joskus (suom. huom.)

alkuunTainnuttava isku

(Suomentaja lisäys) Kookkaat kalat, joiden pyristely ja liikkuminen vaikeuttavat nopeaa ja tuskatonta lopettamista voidaan joko rauhoittaa (menetelmä 1.) tai lyödä tajuttomaksi lyömällä sopivalla esineellä kalaa päähän. Silmärefleksillä voidaan tarkistaa kalan tajuttomuus. Lopettaminen voidaan suorittaa leikkaamalla kalan niska ja selkäydin poikki ja/tai tuhoamalla kalan aivot sopivalla terävällä esineellä. Eläimen lopettamisen tällä tavoin saa tehdä saa suorittaa vain lopettamisen osaava henkilö ja että lopettaminen tulee suorittaa siten, että eläin säästyy kaikelta vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä. Muutoin menetelmää ei voi suositella.

alkuunNiskan katkaisu

Nopein menetelmä. Tarvitaan teräviä saksia tai terävää veistä. Pieniltä kaloilta leikataan pää irti ja kookkailta katkaistaan niska (selkäranka) silmien takaa. Suurikokoiset kalat voidaan nukuttaa (menetelmä 1.), jotta ne ovat rauhallisia. Kalojen lopettaminen vaati vähän taitoa ja sitä voi olla syytä harjoitella kuolleilla kaloilla.

alkuunLinkkejä ja kirjallisuutta

Kalojen lopettamisesta löytyy vain vähän kirjallisuutta ja muutamia linkkejä:

[1] Dieter Untergasser, Krankheiten der Aquarienfische, Frankh'sche Verlagshandlung Stuttgart
[2] Der letzte Ausweg?! (Linkki ei tomi)
[3] Gohr/Block, Das Töten von Fischen, Aquaristik aktuell 9-10/98, S. 54
[4] Klaus Tegelhüter, Einige Gedanken zum tierfreundlichen Abtöten von Fischen (siehe auch Gastbeitrag) mit einem Zusatz von Norbert Grunwald, Regenbogenfisch 3/98
[5] Fischkill-FAQ der AquariumBBS


Kelvottomia ja tuomittavia tapoja lopettaa kala:

alkuun