Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Kelvottomia (hylättäviä) menetelmiä
 
  Yleistä kalan lopettamisesta
Syitä kalan lopettamiseen
Hyviä (hyväksyttäviä) menetelmiä
Kelvottomia menetelmiä

Käännös:

Renate Husmann: Manchmal notwendig ... Fische töten

alkuunKelvottomia akvaariokalojen lopetusmenetelmiä

1. Kiehuvaan veteen pudottaminen. Menetelmä joka vielä voi joidenkin mielestä sopia pienten (alle 3cm) kalojen lopettamiseen, on kookkaille kaloille varmasti hyvin julma ja tuskallinen. Pienet kalat, jotka kuolevat sekunnin murto-osassa tuntevat tuskin mitään, kookkaiden kuolema kestää vastaavasti kauemmin. Samalla ne tuntevat tajuissaan solujensa kuolemisen.

Tämä lopetustapa lienee yleisessä käytössä, sillä se ei vaati mitään erityisvälineistöä, ja tapahtuu pienillä kaloilla todella nopeasti (Menetelmä tuhoaa kalojen solut ja kudokset, siten ettei kalojen sairaus- ja loisdiagnoosia voida enää tehdä. Tämä on kuitenkin erittäin tärkeää, jos samassa akvaariossa on muita kaloja, joita olisi tarkoitus lääkitä mielekkäällä tavalla. Menetelmää ei siksikään voida suositella. Suom. huom.).

2. Alkoholi. Suositellaan 10% laimennusta, jonka pitäisi nukuttaa kala. Mikä saattaa meistä ihmisistä olla humaania, on pidettävä eläinrääkkäyksenä. Alkoholi polttaa yleisesti, minkä jokainen, joka on saanut väkevää alkoholia avoimeen haavaan, tietää varmasti. Kalojen kidusten pinta ja ihon limakerros ovat arkoja kudoksia! Sen lisäksi ei ole varmuudella todettu, onko menetelmä kuolettava.

3. Jäädyttäminen. Monet vaihtolämpöiset eläimet jäykistyvät kylmästä tietyssä lämpötilassa (Kältestarre). Kalat ovat vaihtolämpöisiä, mutta siitä vedetty johtopäätöstä, että kalat yksinkertaisesti nukahtavat pidän vääränä. Ympäristö, jossa kalat elävät on suhteellisen tasalämpöinen, vesi on hyvä lämmönvaraaja eivätkä vuotuiset lämpötilaerot vedessä muutu muutamassa tunnissa. Kalat osoittavat liian alhaisessa lämpötilassa huonoa vointia, ja tätä esimerkiksi jääkaapissa kalan koon mukaan jopa tuntikausia.

Kalat kärsivät kaikesta, kunnes jääkiteiden muodostuminen alkaa tuhota niiden soluja ja kudoksia. Tätä menetelmää kuitenkin valitettavasti suositaan, ja sitä puolustetaan emotionaalisesti; usein ihmisen tuskatonta paleltumista esimerkkinä pitäen. Kalat kuitenkin ovat vaihtolämpöisiä, mutta ihminen ei, minkä jo sinänsä luulisi vievän pohjan tällaisilta johtopäätöksiltä. Kalojen elävältä pakastaminen on vastoin (saksalaista, suom. huom.) eläinsuojelulakia.

4. "Nuijamenetelmä", kuten kalastajat sen tekevät. Erityisellä työkalulla tai sopivalla kapulalla lyödään kalaa päähän kunnes se kuolee tai ainakin taintuu, jonka jälkeen kalan kurkku avataan tai niska katkaistaan. Tätä menetelmää suositellaan vain niille, jotka sen osaavat ja se soveltuu vain kookkaille kaloille.

5. "Nuijamenetelmän muunnelmia" on joitakin, mutta ne soveltuvat vain taitajille. Näitä ovat kalan niskan nopea taittaminen eri tavoin. Näihin kuuluu pienen kalan pään murskaaminen.

6. "Elävänä WC-pönttöön". On olemassa ihmisiä, jotka heittävät terveet tai sairaat kalat, joihin he ovat kyllästyneet elävinä WC-astiaan. Kalat kärsivät mahdollisesti jopa päiväkausia. Tämä on eläinrääkkäystä (suom. huom.).

7. Muita huonoja ja sopimattomia menetelmiä on paljon. Tarkoitus on auttaa lopettamaan kala humaanisti, ei koota kaikkia julmuuksia yhteen, joten en kuvaa niitä enempää.

alkuun