Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Akvaarion oscari > Ohjeita > Akvaarion liiallinen lämpeneminen
Akvaarion liiallisen lämpenemisen estäminen
 
  Peitinlasi
Tuulettaminen
"Villen" ratkaisu
alkuunPeitinlasi

Avoimissa akvaarioissa ei ole kovinkaan paljon tehtävissä, jos veden lämpötila nousee kesällä liikaa. Runsaalla tuuletuksella voidaan tilannetta toki auttaa:
Samu Saurama on toteuttanut avoimen akvaarin jäähdytyksen neljällä tuulettimella, kuten kuvissa.

Kun akvaariossa on peitinlasit, voidaan niiden tilalle laittaa verkko, joka estää kalojen hyppimisen akvaariosta, mutta ei estä veden haihtumista. Haihtuminen sitoo lämpöä, mitä johtaa veden jäähtymiseen.

Muovinen hyttysverkko voidaan kiinnittää lasilistoihin akvaariosilikoonilla. Mittaa akvaariosi peitinlasin pituus ja leveys. Hanki neljä noin 5 cm levyistä lasilistaa, joista kaksi on peitinlasin pituista ja kaksi peitinlasin leveyden pituista. Rakenna niistä nurkista päällekkäin liimaamalla peitinlasin kokoinen kehys. Leikkaa hyttysverkosta vähän kehyksen aukkoa suurempi pala ja liimaa se silikonilla kehikkoon. Voit silikoonin kuivuminen ajan pitää sopovia painoja verkon päällä pitämässä sitä paikoillaan. Silikonien kuivuttua, voit korvata peitinlasin tällä rakennelmalla. Huomio! ei kestä kissoja!

alkuunTuulettaminen

Mikäli akvaariossa on normaali akvaariovalaisin tai voit rakentaa akvaarioosi valokannen, voit lisätä valaisinkoteloon tai -kanteen tehtyihin reikiin PC-tuulettimia (esim. täältä tämmöisiä)puhaltamaan ilmaa kannen alle ja sieltä pois. Tällöin tuuletus on tehokasta. Jos rakennelma kestää roiskevettä (loisteputkien kannat ja elektroniikka suojattu), voit poistaa kansilasit valaisinkotelon alta, jolloin tuuletus tehostuu. Tällä menetelmällä voidaan akvaarion lämpötilaa laskea jopa 5oC. Tuulettimia löytyy eri jännitteille. "Tee se itse"-tarkoituksessa on varminta käyttää suojajännitteitä eli alle 45 V, ja ottaa virta sähköverkosta pienellä muuntajalla. PC-tuulettimia ja niille sopivia muuntajia saa mm. elekroniikka-liikkeistä.

Mika Linsen on lisännyt tuulettimet sekä puhaltamaan että imemään.

PC-tuulettimet valokannen päissä.


Yksityiskohta tuulettimen kiinnityksestä valokanteen porattuun reikään.

alkuun"Villen ratkaisu"

"Villen-J:n ratkaisu"


Tuulettimet:

- 1 kpl Enermax, UC-8FAB, 80*80mm pc-kotelotuuletin 12V, säädettävä 1000-3000rpm, 21-42db, 21-40cmf. Hinta 19e (Imee sivusta ja puhaltaa kannen alle)

- 2kpl Sunon KDE1204PFS3-8, 40*40mm, 4500rpm(?), 23db. Hinta 3.5e/kpl (Valaisinkannessa, toisessa päässä akvaa, puhaltamassa lämpöä ylöspäin pois akvaariosta.) Varsin tehottomia yksilöitä kokonsa takia. Hoitavat kuitenkin hommansa.

Muuntaja:

- 1 kpl Powa PW-1000GS, säädettävä 3, 4.5, 6, 7.5, 9, 12V. Hinta 6.5e (Joku halpa muuntaja, antaa aina 18w:iin asti eli riittää varsin monelle tuulettimelle.)

Lämmöt:

Asunto 26-27 C
Muut akvat: 27-29 C ilman tuuletusta
Tuuletettu (450 l): 25 C

Muuntajaa pidän 7.5V:lla, jotta Sunonin pienet 40*40mm tuulettimet eivät "huutaisi", niissä ei ole säätömahdollisuutta. Ääni hiljainen täysillä - kuulee kyllä, mutta 7.5V:lla ääntä ei päivällä juurikaan erota. Suurempaa 80*80mm tuuletinta voi säätää mukana olevasta potentiometristä: 12V:lla 1000rpm:stä aina 3000rpm:ään asti. 12V/3000rpm pitää selvää huminaa (42db), eikä sitä jaksa kuunnella samassa huoneessa.

Tuulettimet kiinnitetty ruuvien sijasta silikonilla, jotta resonointi kannen ja tuulettimien välillä minimoituisi.

Ville-J


alkuun