Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Ohjeita > Akvaarion hoito loman aikana
Akvaario loman ja matkojen aikana
 
  Akvaarion vesi
Kalojen ruokinta
Akvaarion valaistus ja tekniikka
Kalat
Toimenpiteet jos kalat haukkovat "happea" veden pinnassa
Lomalle tai pitemmille matkoille lähdettäessä, on syytä kiinnittää hieman huomiota akvaarioon.

alkuunAkvaarion vesi

Akvaarion vedestä on syytä vaihtaa noin kolmannes matkaa edeltävänä päivänä. Kaloja ei tämän jälkeen enää ruokita, jotta voidaan todeta kaiken olevan kunnossa lähdettäessä.

alkuunKalojen ruokinta

Aikuiset terveet kalat kestävät hyvin ilman ruokintaa viikon tai ylikin. Kasvissyöjille voi jättää kurkun, kesäkurpitsan tai porkkanan palsen, mutta ei liian suurta ettei vesi pilaannu. Missään tapauksessa ei pidä jättää kovin ravinnepitoista, kuten banaania tms. jottei vesi pilaannu ja/tai happi lopu. Kasvisruokien maistuvuus on syytä testata hyvissä ajoin, jotta ne eivät jää koskemattominan pilaamaan vettä.

Ns. valkeita lomaruokia, joita akvaarioliikkeistä saa, ei pidä veden pilaantumisvaaran vuoksi käyttää.

Jos akvaariolle löytyy sijaishoitaja, on hyvä annostella ruoat valmiiksi, ja mieluimmin liian pieniä annoksia kuin sopivia. Apteekeissa myytävät päivittäislääke-kotelot ovat käteviä, koska niihin voi merkitä ruokintapäivät.

Kaloja ei tarvitse ruokkia päivittäin eikä ainakaan useita kertoja päivässä. Joka toinen tai kolmas päivä riittää mainiosti.

alkuunAkvaarion valaistus ja tekniikka

Akvaarion valojen sytyttäminen ja sammuttaminen on syytä jättää ajastimen tehtäväksi. Ulkosuodattimen letkut on syytä tarkista ja suodatin huoltaa sekä mahdollisesti huuhdella suodatinmateriaali kevyesti lähtöä edeltävänä päivänä.

alkuunKalat

Kookkaiden kalojen lukumäärä on syytä kirjoitaa ulös ja pyytää sijaishoitajaa laskemaan kalat sekä jos lukumäärä jää vajaaksi, etsimään kuolleet kalat, ja poistamaan ne vettä pilaamasta.

alkuunToimenpiteet jos kalat haukkovat "happea" veden pinnassa

Akvaarioon voi kaikesta huolimatta kehittyä tila, jossa kaloilla on selviä hengitysvaikeuksia

Tällaisia tilanteita varten on syytä varata kerta-annos vetyperoksidia pieneen pulloon ja pyytää lisäämään se tipottain akvaarioon. Kalat rauhoittuvat, ja happitilanne paranee vähintäin tilapäisesti. Tuolloin on syytä myös lopettaa kalojen ruokinta.

Vedenvaihto sitten heti lomilta tai matkoilta palattua

alkuun