Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Ohjeita > Akvaario muuttaa
Akvaarion muutto
 
  Muuttojärjestys
Perilla

Akvaarion muutto on melkoinen operaatio sekä akvaarion omistajalle ja sen asukeille. Muutossa on tärkeintä huolehtia siitä että akvaario alkaa mahdollisimman nopeasti toimia uudessa paikassa. Pitää siis huolehtia pohjamateriaalin ja suodattimen typpibakteerien toiminnasta. Nämä bakteerit vaativat happea ja ne lisääntyvät bakteereiksi hyvin hitaasti. Typpibakteerit ovat pohjahiekassa ja suodatinmassassa sekä kasvien pinnoilla.

Hajottajabakteerit ja potentiaalisti tauteja aiheuttavat bakteerit sitä vastoin ovat vedessä, mistä ne helposti iskevät siirtostressattuihin kaloihin. Nämä bakteerit lisääntyvät nopeasti eikä niiden esiintymisestä tarvitse huolehtia; niitä siirtyy muutossa kaikissa tapauksissa riittävästi. Pikemminkin niiden määrää olisi perusteltua syytä vähentää uudessa akvaariossa.

Kun muuttomatka on lyhyt, ei veden laatu paljoa muuttune, joten kalat voi huoleti siirtää uuteen veteen aivan samalla tavoin kuin ne tulevat ostettaessakin.

Joissakin ohjeissa kehoitetaan muuttamaan mahdollisimman paljon vanhaa vettä mukana; ei siitä mitään haittaa ole, mutta ei se kovin tarpeellistakaan ole; varsinkaan jos veden laatu järjestetään kaloille sopivaksi: ionikoostumus eli kovuudet ja pH. Jos käytössä on johtavuusmittari, voi asian varmistaa.

Pohjahiekka on syytä pitää kosteana ja ilmavana muuton ajan (kosteana avoimessa saavissa). Samoin suodattimesta on hyvä kaataa vesi pois, jotta sinne ei tule hapen puutetta. Typpibakteerien hapensaannista on siis syytä huolehtia. Ne säilyvät kosteissa oloissa paremmin kuin hapettomaksi muuttuvassa vedessä seisovassa suodattimessa.

Hajottajabakteerit tuplaavat lukumääränsä ja massansa jopa 3 kertaa tunnissa, joten niistä ei tarvitse murhetta kantaa.

Jos veden laatu uudessa paikassa on kovin erilaista, pitää veden laatua muuttaa kaloille sopivaksi tai uusia koko kalasto.

alkuunMuuttojärjestys

Noin viikko ennen muuttoa lopetetaan kalojen ruokinta ja vaihdetaan noin puolet akvaarion vedestä. Jos kalat ovat pieniä eikä muuttomatka ole kovin pitkä tai kestä kauan (pari kolme tuntia), riittää jos kaloja paastotetaan pari kolme päivää. Pari kolme päivää ennen muuttoa vaihdetaan jälleen noin puolet vedestä. Operaation tarkoituksena on tyhjentää kalojen suoli ja vaihtaa vesi tuoreeseen, jolloin siinä on mahdollisimman vähän haitallisia potentiaalisia taudinaiheuttajia. Myös hapen kulutusta ja veden laadun huonomemista kalojen kuljetuspusseissa voidaan näin vähentää, ja kalojen siirtostressiä pienentää.

Akvaarion muutto aloitetaan vähentämällä vettä akvaariosta, jotta kalat ja kasvit voidaan poistaa. Kasveja voidaan vähän siistiä mm. poistaa huonokuntoisia lehtiä ja varsia sekä lyhentää juuria. Kasvit pakataan muovipusseihin, joihin lisätään vähän vettä ja pussit puhalletaan täyteen sekä suljetaan kumilenkillä. Uudelleen istuttamisen kannalta on eduksi, jos kukin kasvilaji pakataan erikseen. Kasveja ei missään tapauksessa pakata kalojen kanssa yhteen, sillä pimeässä nekin hengittävät ja kuluttavat happea.

Kalat pyydystetään ja pakataan muovipusseihin tai tiiviiisti suljettaviin ämpäreihin. Kalat pakataan kukin laji erikseen sekä kookkaat ja/tai piikkiset kalat lisäksi kukin erikseen, jotta ne eivät vahingoita toinen toisiaan. Jos muuttomatka on pitkä, voi kalojen pakkaamisesta muovipusseihin ja pussin täytöstä pullohapella olla etua. Varsinkin suuremmissa akvaarioliikkeissä voi pullohappea olla tarkoitukseen saatavissa. Kalojen pakkaamisesta ja kuljettamisesta olen kirjoittanut toisella sivulla

Tekniikka ja somisteet poistetaan ja akvaariosta poistetaan loppu vesi samalla kun hiekkaa tai soraa pöyhitään kunnolla. Hiekka tai sora otetaan akvaariosta helpoimmin pienellä muovilapiolla. Samalla valutetaan vesi mahdollisimman tarkkaan pois. Hiekka voidaan huuhdella kevyesti haalealla vedellä, mutta sitä ei varsinaisesti pestä. Hiekka tai sora kuljetetaan tukevissa muovipusseissa tai ämpäreissä kosteana perille.

Akvaario pestään huolellisesti ja kuivataan sekä kuljetetaan sellaisenaan. Jos käytettävissä on sopiva laatikko voidaan akvaario pakata siihen. Sitten on syytä varoa lasien rikkoutumista.

Suodattimesta valutetaan vesi pois ja suodatinmassa voidaan varovasti huuhdella, mutta sitä ei missään tapauksessa pestä, jotta bakteerikanta pysyisi kunnossa. Suodatin kuljetetaan massat kosteina, jotta siihenkään ei tulisi hapen puutetta, joka voisi vahingoittaa bakteeristoa.

alkuunPerillä

Perille saavuttua akvaario sijoitetaan omalle paikalleen ja tarkistetaan sen alustan suoruus. Jos aluskaapissa tms. on säädettävät jalat, niiden avulla säädetään alusta kohdalleen. Muussa tapauksessa jalkojen alle laitetaan sopivia korokkeita.

Jos akvaarioon on tarkoitus sijoittaa kiviä, voi niiden alle sijoittaa styrox- tai PVC-muovilevyn palasia tasaamaan kivien särmiä, jossa ei syntyisi pistekuormitusta, mikä voi pahimmillaan särkeä pohjalasin. Hiekka (tai sora) pannaan pohjalle ja akvaarioon lisätään vähän vettä valuttamalla se lautasen tms. päälle, jotta sorasta (hiekasta ei nousisi) ainesta vettä sekoittamaan. Kasvit istutetaan ja niiden juurille lisätään haluttaessa ja tarpeen mukaan kasviravinnetabletteja.

Tekniikka pannaan paikoilleen. Sisäsuodattimet tarvittaessa sopivasti vinoon, jotta ne saavat vettä. Tekniikka kytketään päälle ja odotellaan pari tuntia, jotta vesi ilmastuu. Kalapussit voidaan panna veteen kellumaan ja/tai muutoin säätää vesi akvaariossa ja kaloille samaksi. Kätevimmin se käy lisäämällä vettä akvaariosta pusseihin.

Sitten kalat otetaan pusseista, mutta kuljetusvesi heitetään pois (siinä on luultavasti ammoniakkia ja ulosteita). Vähitellen akvaario täytetään sopivanlämpöisellä vedellä. Veteen voi lisätä kaupallisia vedenparannusaineita tai tulitikun kärjellisen PVPtä.

Kasvit oiotaan ja tekniikka laitetaan lopullisesti paikoilleen. Seuraavana päivänä kaloja voi jo varovasti ruokkia, ja muutto on akvaarion osalta ohi.

alkuun