Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Sivukartta - Taudit - Ohjeita kalojen ostajille

Kalojen sairastumisia aiheuttavat myös erilaiset elottomat tekijät.

Ohjeita kalojen ostajille akvaarioliikkeistä

Ohjeet kalojen ostajille

Erityisesti ulkomailta tulevissa suurissa kalaparvissa on aina kuljetuksessa stressaantuneita, sairaita tai muuten heikkokuntoisia yksilöitä, joiden elinmahdollisuudet uuteen paikkaan siirrettäessä ovat pienet. Valitettavan usein on akvaarioliikkeiden kaloissa myös tarttuvia tauteja, kuten kalatuberkuloosia, jotka kalojen ja kuljetusveden mukana voivat levitä harrastajan kotiakvaarioon.

Voidakseen hankkia terveitä kaloja on harrastajan opittava tunnistamaan sairaan tai muuten huonokuntoisen kalan tuntomerkit. Kaloja valittaessa on syytä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: terveen kalan silmät ja evät ovat kirkkaat, suomupeite on tasainen ja vatsa pyöreä. Jos evät ovat rikki tai supussa, kala on huonokuntoinen. Sameat läiskät, vertymät ja valkoiset pilkut evissä ja ihossa ovat merkkinä tarttuvasta taudista. Jos kala haukkoo ilmaa pinnassa tai hankaa itseään kiviin tai kyyhöttää pohjalla (ellei ole pohjakala), on myös jotain vialla.

alkuun

Ohjeet kalojen ostajille

Seuraavien ohjeiden avulla voit hankkia hyväkuntoisia ja terveitä kaloja. Osta kaloja vain sellaisesta kaupasta, jossa kalat pidetään riittävän pitkään karanteenissa.

Katso, onko veden roiskuminen akvaariosta toiseen asiallisesti estetty, jotta taudit eivät pääse roiskeveden mukana akvaariosta toiseen.

Varmista, että jokaisessa akvaariossa on oma haavi tai että haavit desinfioidaan kunnolla jokaisen käytön välillä.

Varmista, että henkilökunta tuntee kalojen taudit ja osaa antaa asialliset hoito-ohjeet.

Älä osta kaloja akvaariosta, jossa havaitset sairaita tai kuolleita yksilöitä.

Tutki haluamasi kalat mahdollisimman tarkkaan, ennen kuin pyydät myyjää pyydystämään ne. Sinulla on oikeus valita haluamasi yksilöt. Tosin parvikaloissa yksilöllistä valintaa ei välttämättä tarvita, kunhan katsot että parvessa ei ole kitukasvuisia tai viallisia yksilöitä.

Pyydä myyjää vielä painamaan haavi etulasia vasten niin, että vielä kerran voit tarkistaa, että valitsemasi yksilö on hyväkuntoinen.

Sinulla on jo eläinsuojelu- ja kuluttajansuojalain perusteella oikeus saada vain terveitä ja hyväkuntoisia kaloja.

Varmista, että kalat osataan myös pakata oikein pitkiäkin kuljetuksia varten.

Älä koskaan pane uusia kaloja suoraan pakkauksesta kotiakvaarioosi, vaan sijoita ne aluksi kotiuttamalla karanteeniakvaarioon.Älä koskaan tee heräteostoksia kaloista, vaan tutustu aina ensin kaikessa rauhassa kirjallisuuteen ja/tai tee nettihakuja vaikka Googlella.

Älä ilman muuta oleta että kauppias osaa antaa kaloista oikeaa tietoa.