Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Akvaarion oscari > Ohjeita > PVP
PVP eli polyvinyylipyrrolidoni
 
  Käyttö
Kaikkien terveiden kalojen ihoa peittää limakerros, jolla on erilaisia tehtäviä. Limakerros pienentää kitkaa kalan uidessa, sillä se on sekä liukasta että se tasoittaa ihon epätasaisuuksia.

Ehjä limakerros muodostaa myös tehokkaan suojan vedessä mahdollisesti olevia ärsyttäviä kemikaaleja ja veden epäpuhtauksia vastaan. Samalla limakerros suojelee kaloja vedessä olevia viruksia, bakteereita ja korkeampia loisia vastaan.

On tilanteita, jolloin limakerros voi vahingoittua ja/tai sen suojelukyky heikentyä. Näin voi käydä kalojen vahingoiduttua tai niiden joutuessa kärsimään stressistä (jolloin limanmuodostus saattaa heiketä). Monet iholoiset käyttävät kalan limaa ravinnokseen. Samalla ne rikkovat ihon pinnan ja tuhoavat limasoluja.

Onkin etsitty keinoja korjata kalan limakerrosta keinotekoisesti kuljetus- stressi- ja sairaustapauksissa. Myös uusia kaloja kotiuduttaessa karanteeniakvaarioissa suoja-aineista on hyötyä.

Tällaiselle suoja-aineelle tulee asettaa tiettyjä vaatimuksia:

  • sen tulee olla vesiliukoista
  • se ei saa olla myrkyllistä kaloille
  • sen pitää voida neutralisoida myrkyllisiä yhdisteitä
  • sen tulee sitoa raskasmetalleja haitattomaan muotoon
  • sen tulee edistää kalojen normaalin limakerroksen toipumista
  • se ei saa olla biologisesti akkumuloituvaa (ei saa kerääntyä kalojen kudoksiin
  • sen tulee olla kemiallisesti pysyvää
  • sen tulee olla helposti poistettavissa vedestä
  • se ei saa estää levien kasvua
Eräs tällainen aine on PVP eli Polyvinyylipyrrolidoni. Ainetta valmistetaan suuria määriä, sillä sitä käytetään elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa. PVP on vesiliukoinen, kolloidinen polymerisaatiotuote. Se ei muuta veden pH:ta ja kestää sekä otsonia että UV-säteilyä. Lääketieteessä PVP:tä käytetään suojakolloidina mm. suurissa palohaavoissa yms. Se estää bakteerien tunkeutumista kudoksiin. Lähinnä pari viimeksimainittua syytä ovat johtaneet PVP:n käyttöön akvaarioiden hoidossa (Meulengracht-Madsen, 1971). PVP adsorboituu kalojen ihoon ja muodostaa suojakolloidin tai -filmin ihon pintaan. Tällöin se estää shokkeja sekä estää loisten, virusten ja bakteerien pääsyä ihon haavaumiin.

Jos PVP:tä lisätään pieniä määriä (0,01-0,05 %) kalojen ruokaan voidaan mahdollisesti muodostaa suojakerros myös suolen limakalvon pintaan suolistoloistorjunnan jälkeen edistämää suolen sisäpinnan parantumista! Näin voidaan menetellä myös uusia kaloja kotiuttaessa (nehän joutuvat nopeasti sopeutumaan toisenlaiseen veteen kuin missä ovat aiemmin olleet).

Karanteeniakvaarioissa ovat kuolevuudet vähentyneet kun PVP:tä on lisätty veteen (Meulengracht-Madsen, 1971). PVP:tä valmistetaan molekyylipainoltaan erilaisina. Kokemusten perusteella akvaariokäyttöön parhaiten soveltuvat molekyylipainoltaan noin 11000 olevat PVP-valmisteet (tätä suurempikokoiset saattavat tukkia kalojen munuaistiehyitä).

alkuunKäyttö

PVP on valkoista vesiliukoista pulveria, josta tehdään veteen 5 %:nen liuos. Tätä lisätään "sairaala-" ja karanteeniakvaarioon muutama tippa litraan. PVP ei kuitenkaan ole omiaan jatkuvaan käyttöön, vaan se soveltuu nimenomaan "sairaala-" ja karanteeniakvaarioihin edistämää kalojen kotiutumista ja toipumista.

alkuunAlkuun