Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Ohjeita > Kalojen ravinto
Kalojen ravinto
 
  Täyteaineet
Mineraalit
Vitamiinit
Kalojen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on ratkaisevan tärkeää, että ne saavat niille soveltuvaa täysipainoista ravintoa, joka sisältää tarpeelliset ravintoaineet, täyteaineet, mineraalit ja vitamiinit sekä hivenaineet.

Sopimaton ja/tai liian yksipuolinen ravinto heikentää kaloja ja vähentää niiden tautien vastustuskykyä. Sopimaton ruoka alentaa myös kalojen kasvua ja lyhentää ikää. Kalat saattavat jopa menettää lisääntymiskykynsä joko kokonaan tai osittain puutteellisen ravinnonsaannin seurauksena.

Vaikka useimmat kalat eivät luonnossa syö nisäkkäiden lihaa, on akvaarioharrastuksen piirissä syntynyt jopa lähes koulukuntia, joiden mielestä erittäin sopivaa ruokaa kaloille on esimerkiksi naudan sydän. Tätä todistetaan esittelemällä kieltämättä komeita ja näyttäviä kaloja. Kuitenkin jää ihmettelemään näiden kalojen kaikinpuolista hyvinvointia. Tautien ja loisten kestävyyttä ei voi todentaa, sillä kaloja voidaan joutua lääkitsemään säännöllisesti. Tämä ei kuitenkaan ilmene ulkoisesti mitenkään. Myös kalojen elinikä voi olla normaalia lyhyempi.

terve maksa terve maksa
Ravinnon oikea laatu ja määrä voidaan kuitenkin todeta kaloista. Kun kalat menehtyvät tauteihin tai kuolevat vanhuuttaan, ne voidaan tutkia. Avaamalla kala ensin ja tutkimalla sen maksan rakennetta, voidaan kalan kunnosta ja terveydesta tehdä johtopäätöksiä.

Vasemmassa kuvassa on mikroskooppileike kalan terveestä maksasta ja oikealla samasta leikkeestä osasuurennos. Maksasolukon kiinteä rakenne on selvästi havaittavissa.

rasvamaksa rasvamaksa
Alemmassa kuvaparissa on rasvoittunut maksa. Oikean puoleisessa kuvassa näkyy tyhjiä aukkoja soluissa. Soluissa ollut rasva on liuennut preparaattia valmistettaessa ja tyhjät aukot osoittavat rasvan sijainnin ja määrän. Voidaan selvästi havaita, että vain osa maksasoluista voi toimia normaalisti. Kuvien värityksellä sinänsä ei ole tässä yhteydessä merkitystä. ne on värjätty erilaisilla värjäysmenetemillä. jolloin käytetyt väriaineet ovat värjänneet kudokset.

Ruotsissa on kehitetty erityiseski kirjoahvenille, mutta muillekin kaloille elävän ruuan korvikkeeksi räkmix, joka on varsin monipuolista ravintoa.

alkuunMineraalit

Tärkeimmät mineraalitluusto, pH-puskuri
mineraalisen tehtävät
Natrium (Na)osmoottisen paineen ylläpito kudosnesteissä
solunesteen happamuuden-säätö
hermoimpulsien ylläpito
Kalium (K)hermotoiminta, entsyymitoiminta
Kalsium (Ca)luusto, soluaineenvaihdunta
Magnesium (Mg)luusto, entsyymitoiminta
Fosfori (P)
Kloori (Cl)mahan suolahapossa
Rikki (S)eräät amonihapot, entsyymit
Rauta (Fe)veren hemoglobiini, entsyymit
Sinkki (Zn)entsyymitoiminta, valkuaisainesynteesit
Kupari (Cu)hermotoiminta
Mangaani (Mn)luuston rakennusaine
Jodi (J)kilpirauhastoiminnan säätely
Seleeni (Se)E-vitamminin ylääpito
aineenvaihdunta
Nikkeli (Ni)eräät entsyymireaktiot

alkuunVitamiinit

Vitamiinit ovat ravintoaineita, joita eliö ei voi valmistaa ravinnostaan itse, vaan ne on saatava valmiina ravinnon mukana. Vitamiinit jaetaan vesi- ja rasvaliukoisiin. Vesiliukoiset liukenevat veteen, mutta rasvaliukoiset tarvitsevat rasvaa ravinnon mukana liuetakseen. Vitamiinit ovat välttämättömiä, ja niiden puute johtaa vakaviin puutostiloihin. Vesiliukoisia vitamiineja ei voi yliannostella, koska ylimäärä poistuu helposti. Rasvaliukoisten vitamiinien yliannostus sen sijaan johtaa erilaisiin myrkytystiloihin. Makean veden kalojen lihassa on entsyymiä, joka inaktivoi B1-vitamiinia eli thiamiinia. Pelkän makean veden kalojen lihan syöttäminen saattaa johtaa B1-vitamiinin vähyyteen vakavaan puutostilaan. (Reichenbach-Klinke: Krankheiten und Schädigungen der Fische (1966)).

alkuunTäyteaineet

Täyteaineet ovat tärkeitä suoliston normaalille toiminnalle. Ne eivät sula ruuansulatuselimistössä, vaan toimivat nimensä mukaisesti täytteenä ja edistävät suoliston mekaanista toimintaa.

alkuun