Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Ohjeita - Sisäsuodatin

Biologisen sisäsuodattimen valmistus

Mattosuodatinta voidaan sopeltaa myös irralliseksi ja helposti vaihdettavaksi versioksi. Lääkelylpyjen ajaksi tällaista suodatinta voi säilyttää "kuivana".

Ehein compact pumppujen sovellus

On kovin yksinkertaista valmistaa isoonkin akvaarioon tehokas biologinen sisäsuodatin. Tarvitaan vain sopivan tehoinen kiertovesipumppu ja 5 cm paksua suodatinmattoa. Tässä esitettävä malli voidaan helposti asentaa täysin toimivaankin akvaarioon. Se on helppo puhdistaa, ja poistaa esimerkiksi lääkekylpyjen ajaksi. Se toimii mattosuodatinperiaatteella kuitenkaan olematta sellainen. Suodattimessa ei kuitenkaan ole varsinaista kirkasvesitilaa, joten kooltaan se on mahdollismman pieni, mutta kuitenkin riittävän suuri ollakseen hyvä biologinen suodatin. Kaupallisiin sisäsuodattimiin verrattuna se ei ole kovinkaan paljon kookkaampi, mutta teholtaan se vastaa melkoista ulkosuodatinta. Kookkaisiin akvaarioihin näitä voi sijoittaa pari, kolmekin.

Kun suodattimen kunkin sivun leveys on vaikka 10 cm, saadaan pumpun pinta-alaksi 40 cm kertaa suodattimen tehopituus, ja siihen vielä pohjan pinta-ala (100 cm2). Esimerkiksi käyttämälläni pumpulla tein 25 cm pitkän suodattimen, jonka tehopituus on 18 cm. Siitä saadaan pinta-alaksi:

18 cm * 40 cm = 720 cm2, ja lisäksi pääty 100 cm2 eli yhteensä 820 cm2.

Välineet: sopiva upotettava kiertovesipumppu, 5 cm paksua suodatinmattoa, mahdollisesti rei'itetty putki ja pumpun ulostuloon sopiva pätkä muoviletkua sekä letkuun sopivaa muoviputkea ja akvaariosilikonia.

Työvälineet: esimerkiksi katkoteräveitsi, puukko, viivotin ja huopakynä.

Valmistus: Mitoituksessa kannattaa käyttää mattosuodattimen mitoitusperiaatteita. 5 cm paksusta suodatinvaahtomuovilevystä leikataan kaksi samankokoista ja muotoista kappaletta. Ne kannattaa kuitenkin jättää yhdeltä pitkältä saumalta osittain kiinni toisiinsa. Pituus pystymallissa on noin akvaarion sisäkorkeus. Vaakamallisssa pituus voi olla vapaammin valittavissa, mutta tässäkin siis akvaarion korkeutta voi pitää ohjeellisena.

Kappaleiden ulkomitat on syytä valita siten että vaahtomuovin paksuus ei missään alita noin 3 cm. Kun mattoa leikataan kannattaa painaa viivottimella mattoa kasaan ja vetää veitsellä toistuvasti syvempiä ja syvempiä viiltoja kunnes pala on irti. Suodattimen palasia leikatessa kannattaa yläreuna jättää ohuesti leikkaamatta, jolloin mattoa kahtia taivutettaessa saadaan siisti reuna, josta ei näy silikonia. Suodattimen pituudeksi tulee siis tehopituus plus pumpun pituus.

Mitataan käytössä olevan kiertovesipumpun mitat ja piirretään niitä hieman pienemmät ääriviivat vaahtomuovikappaleiden sisäpinnalle. Katkoteräveitsellä vuollaan molempiin puolikkaisiin samanlaiset kolot. Tarkoitus on, että kiertovesipumppu mahtuu ahtaasti koloon kun puolikkaat ovat yhdessä, mutta on kuitenkin poistettavissa puhdistusta varten. Tällöin vesi ei pääse virtaamaan pumpun kuoren ja vaahtomuovin välissä, vaan joutuu virtaamaan maton läpi. Lisäksi pituus valitaan siten, että pinta-alaa saadaan suodattimeen riittävästi. Samoin vuollaan imuputkelle koko, joka ulottuu parin, kolmen sentin päähän ulkopinnasta.

Kolon malli siis riippuu täysin käytettävästä pumpusta. Tarkoitus on, että pumppu on kokonaan vaahtomuovin sisällä näkymättömissä. Vaahtomuovi myös eristää pumpun akvaarion laseista, joten mitään resonointia ei pääse syntymään, ja pummppu on lähes äänetön.

Sopivan paksuisesta muoviletkusta leikataan halutun pituinenpätkä, johon leikataan puukolla lovia. Lovista suodatettu vesi menee pumpun imuaukosta läpi.

Valmiit puolikkaat liimataan yhteen akvaariosilikonilla. Silikonin kuivuttua suodatin on valmis käyttöön ja akvaarioon asennettavissa. Haluttaessa voidaan vaahtomuovista muotoilla viimeistellympi.

Asennus ja käyttö: Aluksi voimakkaan sininen suodatin muuttuu muutamassa viikossa tummanruskeaksi. Se on hyvin helppoa kätkeä pystyyn akvaarion takanurkkaan tai makaamaan taustalle. Jotta suodattimen pinta-ala olisi mahdolllisimman suuri ja tehokkaassa käytössä, kannattaa sen ja pohjan sekä seinien väliin jättää noin 2 cm väli. Vesi pääsee tällöin suodattimeen sen kaikilta sivuilta.

tarvivaava väli saadaan vaikka noin 2sm * 2cm * 2cm suodatinmattopaloista, jotka silikonilla liimataan paikoilleen. Nurkka-asennusta varten kahdelle sivulle ja muutoin takasivulle.

Puhdistusta varten suodatin nostetaan vaikka vatiin, poistetaan pumppu ja huuhdellaan vaahtomuovi nopeasti vastavirtaperiaatteella haalealla vedellä. Pannaan pumppu taas paikoilleen ja menoksi. Myös pummppu kannattaa ajoittain avata ja puhdistaa sen liikkuvat osat.

Vaakamalli


Pumpun ulostulo ylhäällä


Pumpun ulostulo alhaalla

Ulostuloon voidaan liittää jatkokappaleita, kuten rei´itetty suihkuputki.

Tehokkuutensa lisäksi tämä suodatinmalli sopii myös poikasakvaarioon. Myöskään kotilot eivät pääse tukkimaan pumppua.


Eheim compact sarjaa
varten täytyy pumppua hieman käsitellä. Etuosan alareunan ympärille liimataan U-muotoon taivutettu muoviliuska. Sen voi leikata vaikka pienen pakastusrasian kannesta ja taivuttaa pumpun etuosan päälle U-muotoon


Pumpun modaaminen


Pumppu paikoillaan

Toki suodatin on myös koteloitavissa, jos joku niin haluaa. Tällöin se toimii myös mekaanisena suodattimena, sillä isotkin roskat jäävät koteloon.Koteloksi käy vaikka ohuesta, kovasta PVC-levystä taiteltu laatikko tms. Kokelon seinien ja vaahtomuoviin jätetään kuitenkin ainakin 0,5 cm tila veden virtausta varten. Koteloon leikataan sopivan kokoisia reikiä, joista vesi ja roskat pääsevät suodattimeen.

Aqua webistä (JJVi) sain vinkin, jonka lainaan sellaisenaan tähän: "Hae ruuviliikkeestä 6mm muovista kierretankoa ja muttereita sekä eheimin imukuppeja (niitä missä on kolo toisella puolella). Kierretanko matosta läpi, mutterit molemmille puolille ja kierretanko eheimin imukupin upotukseen."

Suodattimen läpi kannattaa ensin pistää apureikä jollain piikillä. Noita kierretankoja kannattaa laitta yhteensä kolme; Yksi suodattimen läpi pumpun kummallekin puolella ja yksi suodattimen toiseen päähän kirkasvesitilan ulkopuolelle. Tällöin pumppu pysyy vakaasti paikoillaan. Nurkka-asennuksessa riittävät nuo kolme tankoa, joskin lisätukea saa pienistä suodatinmattokappaleista liimattuina toiselle sivulle.

© Jukka Järvi. Sivu on julkaistu 20:11.2005 ja viimeksi päivitetty: 8.12.2007 20:24