Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Ohjeita > Suojautuminen taudinaiheuttajia vastaan
Suojautuminen kalojen sairausten aiheuttajia vastaan, tarvitaanko sitä?
 
  Virukset
Bakteerit
Mycobakteerit
Sienet ja hiivat
Loiset
Tarvitseeko akvaariokalojen sairauksilta ja mahdollisilta tartunnoilta suojautua

Akvaarionhoitaja voi tuskin välttyä koskemasta akvaarion veteen tai siinä oleviin esineisiin, kasveihin tai kaloihin. Niissä voi olla mitä erilaisimpia tartuntakykyisiä taudinaiheuttajia.

Kun tämä tiedostetaan, herää helposti kysymyksiä:
1) Millaiset taudinaiheuttajat voivat tarttua ihmiseen?
2) Millaisia tauteja ne aiheuttavat?
3) Miten niiltä voi suojautua?

alkuunVirukset

Kalojen virukset (vielä tuntemattomatkaan) voivat tuskin tarttua ihmiseen, mikä selittyy niiden erikoisella lisääntymistavalla (vain isännän soluissa).

alkuunBakteerit

Jotkut bakteerit, jotka lisääntyvät helposti heikentyneiden kalojen iholla tai sisäelimissä, saattavat helposti olla taudinaiheuttajia myös ihmisille varsinkin, jos immuunisysteemi on heikentynyt.

Nocardia-bakteerit aiheuttavat valeneontetrataudin. Nämä bakteerit voivat aiheuttaa joihinkin ihmisiin harvinaista nocardioosia. Bakteerit voivat tunkeutua ihmisiin haavoista ja aiheuttaa keuhko-, aivo-, maksa- tai ihotulehduksia. Hoitoon käytetään antibiootteja. Vibrionaceae-heimoon kuuluvat Aeromonas- ja Vibrio-suvut. Näihin sukuihin kuuluu bakteereita, jotka voivat aiheuttaa kalatauteja, ja jotka voivat tarttua myös ihmisiin. Terveillä ihmisillä tartunnat ovat harvinaisia, ja ne aiheutuvat yleensä vain ihon haavoista.

On kuitenkin syytä muistaa, että tässä ryhmässä löytyvät akvaarioiden yleisimmät eli tavalliset vesibakteerit. Antibioottien hulvaton ja kohtuuton käyttö on jo johtanut monien tämän ryhmän bakteerin muuttumisen antibioottiresistentiksi, joten mahdollisten tartuntojen parantaminen saattaa olla äärimmäisen vaikeaa. Antibioottiresistenssi voi siirtyä muihinkin bakteereihin, joten akvaarioveden suuhun joutumista on erityisesti varottava.

Akvaarioiden bakteeritartunnoilta suojaavat jo kertakäyttökäsineet, joita on syytä käyttää ainakin kalasairauksien yhteydessä.

alkuunMycobakteerit

Mycobacterium poikilothermorum, joka aiheuttaa kalatuberkuloosia, saattaa lämminvesiakvaarioissa levitä kaikkien kalojen kaikkiin elimiin, ja aiheuttaa niihin cystoja. Nämä bakteerit saattavat tunkeutua ihmisen ihossa oleviin haavoihin. Syntyvät iho-infektiot ovat kuitenkin melko lieviä (tosin ne pitää hoitaa antibiooteilla).

Akvaarioiden pohjalietteessä on runsaasti erilaisia tähän ryhmään kuuluvia bakteereita.

alkuunSienet

Candida-suvun hiivoja esiintyy sekä ihmisissä että kaloissa. Ne voivat aiheuttaa ikäviä hiivatartuntoja ihoon eivät kuitenkaan kaikkiin ihotyyppeihin. Syytä tähän ei kuitenkaan toistaiseksi tunneta. Suojakäsinet ovat varmin keino välttyä hiivatartunnoilta.

alkuunLoiset

Kalojen loiset ovat yleisesti laji- tai suku-spesifisiä, joten tartunta ihmiseen ei ole juuri mahdollista.

Poikkeuksen saattavat muodostaa valkopilkkutautiloisio Ichthyophthirius ja tiettyjen imumatojen toukka-asteet (joiden viimeksi mainittujen esiintyminen akvaariossa edellyttää kotiloita). Nämä toukka-asteet saattavat yrittää tunkeutua ihmisen ihoon. Kun tätä tapahtuu massoittain, saattaa seurauksena olla paikallinen ihotulehdus (Dermatitis). Näiltäkin riittävän suojan takaavat kertakäyttökäsineet.

Esimerkkinä näistä imumatojen toukista voin mainita Suomessakin ajoittain uimareiden havaitseman järvisyyhyn.

alkuun