Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Syitä kalan lopettamiseen
 
  Akvaariokalan lopettamisesta
Syitä kalan lopettamiseen
Hyviä (hyväksyttäviä) menetelmiä
Kelvottomia (tuomittavia) menetelmiä
alkuunSyitä kalan lopettamiseen

Monasti syynä eläimeen kärsimyksiin on yksinkertaisesti vanhuudenheikkous, sellaiset eläimet laihtuvat eivätkä syö, tulevat hidasliikkeisiksi ja piiloutuvat. Olisi mielenkiintoista tietää tätä diagnoosia varten kunkin kalalajin elinikä. Valitettavasti niistä on vain vähän kirjallisuustietoja.

Useimmiten kala joudutaan lopettamaan jonkin sairauden vuoksi, kun on todettavissa ettei kalan auttamiseksi ole enää muuta tehtävissä. Tällöin on erityisen tärkeä selvittää taudin syy, jotta muut akvaarion asukit eivät vahingoitu. Taudin mahdollisiin syihin kuuluvat mm. huonot ympäristöolosuhteet (vedenvaihdot liian harvoin, sopimaton tai liian vanha ruoka, liiallinen ruokinta, keskenään sopimaton kalasto, ylikansoitus jne.), jotka heikentävät kaloja, ja johtavat infektioihin. Usein syynä ovat olosuhteet maahantuonnin yhteydessä sekä kalojen mukana tulleet sairaudet. Näitä vastaan auttaa huolellinen valinta ostettaessa ja karanteeniakvaario.

Loistapaukset voi eläinlääkäri todentaa, silloinkin kun hän ei ole perehtynyt kaloihin. Diagnoosin tekoon ja eloonjääneiden mahdollisen välttämättömän käsittelyn löytämiseen on olemassa kirjallisuutta ja ohjeistoja. Mikäli kalojen poikaset ovat epämuodostuneita, on syynä usein riittämätön ravinto ensimmäisten elinviikkojen aikana. Juuri tähän aikaan on vitamiinien, mineraalien ja hyvälaatuisen valkuaisen saanti erityisen tärkeää. Laiminlyöntejä ei voi korjata myöhemmin.

Hyviä ja hyväksyttäviä tapoja lopettaa kala.

alkuun