Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Ohjeita > Silikonien uusiminen
Akvaarion silikonien uusiminen
 
  Korjattavan akvaarion tyhjennys
Kalojen säilyttäminen
Suodattimet korjauksen aikana
Kasvien säilyttäminen
Somisteet ja tekniikka
Pohjamateriaali, hiekka tai sora
Akvaarion tiivistäminen
Saumojen ja nurkkien puhdistaminen
Saumaus
Vuotokohtien testaaminen
Mikäli kaikki on tähän asti hyvin
Lopuksi
Akvaarion silikonit on syytä aika ajoin tarkistaa ja tarvittaessa korjata saumoja. Varsinkin, jos akvaario alkaa vuotaa ja/tai silikonien kunto näyttää huonolta. Mihinkään paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta, sillä kovin usein akvaarion voi uudelleen tiivistää itsekin. Ammattiapuun on syytä turvautua vain jos akvaario on purettava ja kasattava kokonaan uudelleen. Tämä on aiheellista, jos esimerkiksi johonkin laseista on tullut särö tai halkeama, ja akvaario alkaa vuotaa tosissaan.

alkuunKorjattavan akvaarion tyhjennys

Ensin akvaario on tyhjennettävä kokonaan. Vesi imetään ensin letkulla niin vähiin, että kalat voidaan pyydystää haavilla ja tarvittaessa toisella haavilla tai kädellä auttaen. Kalat siirretään johonkin tilavaan ja mielellään kannella suljettavaan muovisaaviin tms.

alkuunKalat akvaarion korjauksen aikana

Jos on käytettävissä ilmapumppu, letku ja ilmastinkivi, voidaan saaviin järjestää tilatäinen hapetus niiden avulla. Saaviin on syytä myös laitaa akvaariosta otettu termostaattilämmitin, pitämään yllä sopivaa lämpötilaa.

Toinen vaihtoehto kala-astian hapettamiseen on akvaarion (sisä-)suodatin, josta poistetaan massat. Suodatin pannaan tyhjänä pörisemään saaviin mahdollisimman lähelle pintaa. Jos suodattimeen kuuluu diffuusori, kytketään myös se toimimaan. Edellisillä toimenpiteillä kalojen pitäisi pysyä hengissä muutama vuorokausi.

alkuunSuodattimien säilyttäminen

Jotta suodattimet pysyisivät toimintakuntoisina akvaarion remontin ajan, poistetaan niistä massat. Kaikki massat huuhdellaan kevyesti haalealla vedellä ja pannaan märkinä muovipussiin, josta kaadetaan ylimääräinen vesi pois. Pussi täytetään ilmalla pingolleen ja suljetaan. Voi olla syytä päivittäin vaihtaa pussiin tuore ilma; avaamalla pussi, puristella massoja ja täyttää pussi uudelleen ilmalla sekä sulkea se uudelleen. Näin hyödylliset bakteerit saavat happea ja pysyvät kosteina.

alkuunKasvien säilyttäminen

Kasvit otetaan muovipusseihin lajeittain, pusseihin lisätään hieman vettä ja pussit täytetään ilmalla pingolleen ja suljetaan. Kasvipussit säilytetään sopivan lämpimässä ja valoisassa paikassa.

alkuunSomisteet ja tekniikka

Somisteet ja tekniikka huuhdellaan ja säilytetään sellaisenaan.

alkuunPohjamateriaali, hiekka tai sora

Pohjamateriaali, hiekka tai sora: otetaan johonkin sopivaan paljuun tai ämpäriin sellaisenaan; liika vesi kaadetaan varovasti astiaa sopivasti kallistaen pois ja astia peitetään. Hiekka ja/tai sora säilytetään siis kosteana, mutta ei märkänä. Mikäli mahdollista, voi hiekan säilyttää kosteana kasana, sekä huolehtia siitä ettei kasa pääse kuivumaan akvaarion korjauksen aikana.

alkuunAkvaarion kuivaus ja pesu

Akvaarion tiivistäminen aloitetaan kuivaamalla kaikki lasit ja pesemällä ne haalealla vedellä. Kun akvaarion on jälleen kuiva, alkaa koko homman ikävin vaihe. Kaikki vanha silikoni poistetaan nurkista ja saumoista, mutta tämä on syytä tehdä todella varovasti, sillä vain saumojen päällä oleva silikoni irrotetaan. Tämä on tehtävissä vaikkapa mattoveitsellä ja tai sen irtoterällä. Lasien välissä olevaa silikonisaumaa ei saa vahingoittaa (mikäli lasien välissä oleva silikonisaumakin näyttää huonolta, on syytä purkaa ja kasata uudelleen koko akvaario). Kun kaikki ylimääräinen silikoni on nurkista ja saumoista poistettu, on akvaario puhdistettava rasvasta ja sormenjäljistä.

alkuunSaumojen ja nurkkien puhdistaminen

Puhdistaminen: Akvaarion saumat ja nurkat pyyhitään puhtaalla Sinoliin tai asetoniin kastetulla rievulla. Tässä vaiheessa on syytä huolehtia huoneen tuulettamisesta, jotta vältyttäisiin päänsäryltä tms. Tämä puhdistaminen on syytä tehdä todella huolellisesti ja mielellään pariinkin kertaan. Sitten annetaan puhdistusaineen haihtua ja saumojen kuivua.

alkuunUudelleensaumaus

Uudelleensaumaus: tätä varten on syytä hankkia akvaariosilikonia joko akvaarioliikkeestä tai vaikkapa rautakaupasta. Silikonin on oltava akvaariokäyttöön sopivaa (ei missään tapauksessa homeenestoaineita yms. myrkkyjä sisältävää saniteettisilikonia). Silikoni on sopivaa, jos pakkauksessa tai tuubissa on akvaarion kuva ja/tai maininta soveltuvuudesta akvaariokäyttöön. Paitsi silikonituubia, tarvitaan myös puristin (pistooli, jolla silikoni saadaan tuubista ulos). Pistooli painetaan nurkkaan ja sopivasti puristaen levitetään silikonimakkara mahdollisimman tasaisesti saumaan. Märällä ja astianpesuaineliuokseen kastetulla sormella painetaan silikoni tiiviisti saumaan samalla kun sauman pinta silotetaan. Ylimäärä sormesta pyyhitään talouspaperiin, hommaa jatketaan sauma kerrallaan. Mahdollisiin roiskeisiin ei saa koskea tässä vaiheessa lainkaan, jotta silikoni ei leviä edelleen ja pahenna tilannetta. Kun kaikki saumat on uusittu, jätetään akvaario pariksi vuorokaudeksi kuivumaan.

alkuunVuotokohtien testaaminen

Kun silikonit ovat kuivuneet, on syytä raapia vaikkapa mattoveitsen terällä roiskeet ja ylimääräiset silikonit pois. Sitten akvaario voidaan asettaa vaikkapa kuivalle sanomalehdelle ja koe-täyttää, ja tarkistaa mahdolliset vuotopaikat, jotka, jos niitä on merkitään. Mikäli akvaario ei vuoda, se on valmis uudelleenkäyttöön. Mikäli se kuitenkin vuotaa, tyhjennetään akvaario kuivataan ja poistetaan huono kohta silikonia. Vuotopaikka korjataan, kuten edellä silikonien uusiminen.

alkuunMikäli kaikki on tähän asti hyvin

Mikäli pohjamateriaali ja suodatin säilytettiin, kuten ylempänä kerroin, voidaan akvaario sisustaa ja ottaa välittömästi käyttöön eli istuttaa kasvit, täyttää vedellä, säätää vesiarvot kohdalleen ja nostaa kalat haavilla tilapäissäilytyksestä takaisin akvaarioon. Mitään uudelleenkypsytystä ei tarvita, mutta jos hiekka ja suodatinmateriaali ovat kuivia tai ne uusitaan, on edessä akvaarion normaali kypsyttäminen.

alkuunLopuksi

Edellä olevilla ohjeilla pitäisi akvaarion uudelleensaumaus onnistua, mutta jos jää kysyttävää , niin kysykää ja täydennän sivua.