Sivukartta
Etusivu


Akvaario
Ohjeita
Aloittelijat

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Akvaarion oscari > Ohjeita > UV-valosuodatin
UV-valo-"suodatin" akvaarioon
 
  Mitä UV-valo on?
"UV-suodattimen" rakentaminen
Haluan lisätietoa

Tällä sivulla esittelen UV-valon eli ultraviolettivalon merkitystä akvaariossa sekä tuollaisen UV-valo-"suodattimen rakentamisen" ja käytön. UV-valo on erinomainen apu sekä keijulevien aiheuttaman vihersamennuksen että bakteerien aiheuttaman maitomaisen akvaarioveden samennuksen poistamiseen. Jossain määrin UV-valo vähentää myös akvaariovedessä olevien taudin-aiheuttajien määrää ja tartuntamahdollisuutta.

alkuunMitä UV-valo on?

UV-valo on lyhytaaltoista sähkömagneettista säteilyä. Se on ihmissilmälle näkymätöntä valoa,joka alkaa heti näkyvän valon spektrin violetin pään ulkopuolelta. Aallonpituudeltaan se on 3600 - 136 Ånströmiä. Akvaariokäytössä on UV-C valo, aallonpituudeltaan 2450 - 2650 Å (= 245 - 265 nanometriä), tuo aallonpituus tehoa eläviin soluihin tuhoisimmin. Erityisesti 2537 Å vaikuttaa solujen DNA-ketjuihin.

alkuun"UV-suodattimen" rakentaminen

Sähköturvallisuussyistä on syytä käyttää turvallisia ratkaisuja. UV-C-valolähteenä käytämme UVC-loisteputkea, jotka mitoitukseltaan vastaavat samantehoista loisteputkea. Putken kuristin, sytytin ja putken kannat voivat olla esimerkiksi Arkadian valmistamia.

Yli 150 litran akvaarioihin sopii 15 watin putki ja sitä pienempiin riittää 8 wattinen putki. HUOMIO: Missään rakentamisen ja kokeilun vaiheessa ei sytytettyä paljasta UC-C putkea saa katsoa. Tämän kirjoittaja ei ole missään vastuussa rakentelussa, kokeilussa ja käytössä tapahtumeista vahingoista; eli kukin toimii omalla vastuullaan.

Tarvikkeet:

  • UV-C putkelle sopiva (joko 8w tai 15w) roiskeveden kestävä elektroniikka-yksikkö ja johdot. Esim. em. Arcadia
  • UC-C-putki.
  • akryyli- (pleksi)- tai PVC-putkea, jonka sisäläpimitta on lampun paksuus+1 cm ja 3mm levyä ja niiden liimaukseen sopivaa liimaa.
  • akryyli- tai PVC-putkea läpimitaltaan noin 1 sentti.
  • akvaariosilikonia
Jos siis UV-C-putken paksuus on 29mm, tarvitaan sisäläpimitaltaan 40 cm akryyli- tai PVC-putkea, jonka pituus on UV-putken lasiosan pituus-2 cm. Tarkka mitta on kokeiltava: UV-putki pistetään roiskevettä kestäviin kantoihinsa (esim. Arcadia) UV-C-putki
ja putken näkyvän osan pituus mitataan. UV-C-putki
Saadusta mitasta otetaan yksi sentti pois ja pleksi- tai PVC-putki sahataan sopivan pituiseksi. Pleksi- tai PVC-levystä leikataan putken ulkoläpimitan kokoiset tai hieman suuremmat palat. Näihin porataan ja sahataan tai jyrsitään UV-putken läpimitan kokoiset reiät.

UV-C-putki
Nämä reiälliset levyt liimataan pleksi- tai PVCputken päihin. Tälla tavoin saadaan vaippaputki, jonka läpi UV-C-lamppu voidaan pujottaa.

UV-C-putki
Vaippaan porataan ohuelle putkelle sopivat reiät sen kumpaankin päähän. Näihin liimataan lyhyet putket, joista toiseen liitetään suodattimesta ohivirtausletku ja toiseen akvaarioon menevä letku. Saadaan UV-lampun ympärille vaippa, joka liimataan silikonilla UV-putken päälle. Silikonia on syytä käyttää, sillä UV-putki on syytä vaihtaa noin vuoden välein. Silikonia levitetään siten että se on terävällä veitsellä poistettavissa.

UV-C-putki
Suodattimesta johdetaan T-kappaleen ja venttiilin kautta vettä UV-lampun ohi. Virtaus ei saa olla kovin suurta, jotta UV-säteilyn vaikutusaika "suodattimessa" olisi mahdollisimman pitkä.

UV-suodatin on syytä peittää siten ettei UV-valoa vahingossakaan joudu katsomaan. Hyvä paikka sille olisi valaisinkotelo. Jos "UV-C-suodatin" on tehty kirkkaasta akryyliputkesta, se on syytä päällystää jollain valoa läpäisemättömällä materialilla, kuten käärimällä se alumiinifolioon.

Tavallinen valo heikentää UV-valon tehoa, joten tehokkainta UV-valo olisi yöaikaan, joskin sen on syytä antaa olla jatkuvasti päällä silloin kun sitä tarvitaan sameuden ja/tai kalatautien torjuntaan.

alkuun