Sivukartta
Etusivu

Mattosuodatin
Asennus
Käyttöön otto
Käyttökokemusta viikko
Kaksi viikkoa
Kolme viikkoa
Neljä viikkoa
Viisi viikkoa
Lisää kokemusta
8-9 viikkoa
10 viikkoa
12-20 viikkoa

Pohja

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu Tanganjika Akvaario Akvaarioni Mattosuodattimen käyttöönotto II
Mattosuodattimen käyttöönotto II
alkuunMattosuodattimen asennus toimivaan akvaarioon

Asensin mattosuodattimen käynnissä olevaan Tanganjika-akvaariooni 12.1.2003. Seuraavassa kerron sanoin ja kuvin projektin edistymisen.


Akvaarion pääty valmiina viikottaiseen vedenvaihtoon.


Liimasin akvaariosilikonilla maton "nurjalle"puolelle eli sen taakse PVC- ja pleksiputket toisaalta tukemaan levyä ja toisaalta pitämään sen oikean välimatkan päässä akvaarion päätyseinästä. Putket olivat jäänteitä aiemmista "projekteista". Lisäksi liimasin pienet korokkeet sinne tänne mattoa (samoin pitämään mattoa irti sivulasista.)


Matto valmiina asennettavaksi paikoilleen.


Lähikuvaa maton kulmasta, jossa näkyvät mm. silikoniliimaukset.


Lähikuvassa näkyy maton solujen koko ja maton avonainen rakenne (vrt. 1 euron kolikko). Hyödyllisille bakteereille on runsaasti tilaa kiinnittyä.


Asensin mattosuodattimen toimivaan akvaarioon sen viikoittaisen 75% vedenvaihdon yhteydessä eli ensimmäisenä poistin vettä tuon noin 75%. Huomaa takanurkassa vielä olevat tarpeettomiksi käyneet EHEIM-suodattimen letkut ja putket!


Poistin akvaarion päädystä hiekan ja kasvit noin maton levyiseltä alueelta, jolloin vesi luonnollisesti vähän sameni. Poistin samalla tarpeettomaksi käyneen EHEIM-märkä/kuiva-suodattimen letkuineen! HUOMAA: kalat ja kasvit ovat akvaariossa koko ajan. Kyseessä siis viikoittainen vedenvaihto.


Matto on paikoillaan akvaariossa. HUOMAA: "kiinalaiset kivet" pinossa. (3 kpl. päädyssä). Akvaarion normaalit valot olivat poissa tieltä ja kuvan sinisyys johtuu matosta ja video-valonheittimestäni


Mattoa ja "kiinalaisia kiviä" lähikuvassa vielä kuivilla.


Kasvit on istutettu takaisin ja mattoa on siten "naamioitu".Pumppu on käynnistetty ja mattosuodattimen "kypsyminen" alkaa! Vesi on edelleen sameaa hiekan siirron vuoksi.


Mattosuodatin takaapäin ja toiminnassa


Uudessa matossa on erittäin runsaasti ilmakuplia, jotka tukkivat virtausta sekä heikentävät suodatustehoa ja toisaalta virtausnopeus kasvaa avonaisissa soluissa


Kierteissarvikotilot huolehtivat suodattimen ja pohjan kunnosta. Reippaita "talonmiehiä".

Vasta maton ollessa paikoillaan selvisi että sen olisi pitänyt olla hieman pienempi, jotta se olisi sopinut suorana paikoilleen (ehkä vain noin 5 mm suurempi kuin etu- ja takalasien väli sekä akvaarion sisäkorkeus). Tämä on syytä tarkistaa kun mattosuodatinta sijoitetaan uuteen ja täysin tyhjään akvaarioon, jolloin maton mitat on helppo tarkistaa.

Kuitenkin mattosuodatin on nyt paikoillaan ja seuraan sen kypsymistä ja kuntoa viikoittain tulevilla sivuilla.

? ?