Sivukartta
Etusivu

Mattosuodatin
Asennus
Käyttöön otto
Käyttökokemusta viikko
Kaksi viikkoa
Kolme viikkoa
Neljä viikkoa
Viisi viikkoa
Lisää kokemusta
8-9 viikkoa
10 viikkoa
12-20 viikkoa

Pohja

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu Tanganjika Akvaario Akvaarioni Suodatinmaton asennus
Suodatinmaton asennus

Löysin internetistä kätevän, erittäin edullisen ja helppohoitoisen suodattimen, "Hamburger Mattenfilter". Vakuutuin saksalaisia www-sivuja lukemalla sen paremmuudesta moniin muihin suodattimiin verrattuna ja päätin rakentaa sen omaan Tanganjika-akvaariooni. Samalla pyysin lupaa saada kääntää mattosuodatinta koskevat sivut suomeksi; sainkin luvan ja sivut ilmestyvät omaan hakemistoonsa.

Esittelen tällä ja seuraavilla sivuilla mattosuodattimen asentamisen omaan akvaariooni ja sen toimintaa sekä maton kypsymisen ajan mittaan. Olen sen verran vakuuttunut mattosuodattimen ylivertaisuudesta muihin tavallisiin akvaariosuodattimiin verrattuna (valutussuodattimia ehkä lukuunottamatta) että päätin sen itselleni asentaa ja kokeilla sitä käytännössä.

Ennen mattosuodattimen hankkimista kannattaa laskea tarvittavan pumpun teho ja riittävän maton koko. Helpoimmin tämä käy sijoittamalla arvot valmiisiin laskupohjiin, jolloin ohjelma laskee tarpeelliset tiedot.


Tarpeettoman tehokas EHEIM-1250, joka oli minulla sisäsuodattimen pumppuna.

?
Pumpun tehoksi olisi riittänyt 500-700 litraa tunnissa pumppaava pumppu (kuten: JBL ProFlow Maxi 500/700/1000). En nyt sellaista ainakaan toistaiseksi hankkinut, vaan käytin tuota EHEIM-pumppua.


JBL hienosoluinen suodatinmattolevy 50*50*5cm (Lemmikkikeskuksesta) ja tarpeelliset mattosuodattimen osat sekä työkalut. Huomaa EHEIM-pumpun ulostulossa oleva diffuusori. Akvaarioni pääty on 50*50cm, joten tuo matto sopii sellaisenaan. Puristuu vain hieman kasaan, jolloin reunat tiivistyvät akvaarion laseihin.

On kuitenkin syytä mitata akvaarion päädyn sisämitat, ja leikata matosta sopivan kokoinen pala, joka on 0,5 - 1,0 cm leveämpi kuin akvaarion päädyn sisäleveys, ja korkeus siten että matto sopivasti mahtuu yläkehyksen alle seisoessaan akvaarion pohjalla. Leikkaukseen sopii todella terävä veitsi, kuten täysin ulosvedetty askartelukäyttöön tarkoitettu ns. katkoteräveitsi.


Olen sahannut EHEIMin suodatin putkesta (tuli suodattimen mukana) sopivan mittaisen mutkan, jonka kiinnitin pumpun imupäähän lyhyellä EHEIM-letkunpätkällä. Täten sain pumpun imun vaakasuoraan ja voin työntää sen maton läpi.


Sitä ennen piti kuitenkin työntää keittiöveitsellä viilto maton läpi oikeaan kohtaan. Mittasin paikan sijoittamalla pumpun maton viereen samoin kuin ne tulisivat olemaan akvaariossa toisiinsa nähden.


Työnsin putken viistoksi sahaamani pään kokeeksi maton läpi


Pää tuli helposti maton läpi. Tässä vaiheessa en ollut vielä viimeistellyt putken sahattua päätä.


Ei pidä tehdä (tai edes yrittää tehdä) pyöreää reikää, vaan viilto, joka sulkeutuu kun putki vedetään pois. Tärkeää, jos pumpun paikkaa tai kokoa tullaan myöhemmin vaihtamaan.


Tässä akvaarioni pääty, jonka ilme tulisi kovasti muuttumaan. Takanurkassa oli EHEIM-1250 ja sen jatkona sisäsuodatinkotelo, jotka jo olen poistanut. Takana ylhäällä on EHEIM kuiva/märkä-suodattimen suihkuputki.

?