Sivukartta
Etusivu

Haulla voi hakea sivustossani sanaa tai sanoja;
+kala = Sanan täytyy esiintyä tuloksissa.
-kasvi = Sana ei saa esiintyä tuloksissa.
? mikä kirjain tahansa; * kirjainryhmä
Hakuohjesivulle
Hae sivustosta Netistä
FreeFind
Etusivu > Tanganjika > Matkavalmistelut
Matkavalmistelut
 
  Minne oikein olinkaan lähdössä
Passi
Matkaohjeet
Varusteet
Viisumi
Rokotukset ja ennaltaehkäisyt
alkuunMinne oikein olinkaan lähdössä

Sambia on Tanganjikajärven eteläpäässä, ja noin 9 % järven pinta-alasta kuuluu Sambialle. Matkaohjelman mukaan pitäisi lentää Frankfurtista Lontoon kautta Lusakaan, Sambian pääkaupunkiin. Lusaka taas sijaitsee varsin etelässä Sambiassa.


Lusakasta Mpulunguun ajaisimme bussilla! Mpulungu on Tanganjika-
järven eteläpäässä. Tiedossa olisi vähän yli 1000 kilometriä pitkä edestakainen automatka Afrikassa! Se tulisi varmasti kysymään kuntoa ja pitkää pinnaa. Sarvesta härkää, ja matkaa valmistelemaan!

alkuunPassi

Matkalla tulee olla mukana voimassa oleva passi, jonka tarvittaessa saa poliisin passitoimistosta. Sambiassa sain passiini maahantulo- ja poistumisleimat, joita ei läheskään kaikissa maissa enää anneta!

alkuunMatkaohjeet

Kokemusteni perusteella esitän seuraavassa ohjeita matkalle. Osa ohjeista on matkaa varten eri lähteistä keräämiäni, ja osa sekä omiin kokemuksiini että tekemieni virheiden välttämiseen perustuvia.

alkuunVarusteet

Tällaisella matkalla on mielestäni kunnollinen dokumentointi erittäin tärkeää. Siksi KAMERA(T) on syytä varata mukaan. Filmit, kuten muutkin tuontitavarat ovat Sambiassa varsin arvokkaita, joten riittävästi sekä filmejä että videonauhoja on syytä varata mukaan.

Ladattuja akkuja on syytä myös ottaa riittävästi mukaan ellei käytettävissä ole akkujen varaamiseen sopivaa generaattoria.

Illat ja yöt oat järven rannalla todella pimeitä, joten hyvä taskulamppu, varapolttimo ja runsaasti varapattereita on syytä varata mukaan.

alkuunViisumi

Sambiaan tarvitaan viisumi, jonka Suomen kansalaiset saavat ainakin tätä kirjoitettaessa Sambian lähetystöstä, joka sijaitsee Ruotsissa, Tukholmassa. Lähetystön osoite on:

Zambias Ambassad
Engelbrektsg. 7
Box 26013
100 41 STOCHHOLM
Sverige

Tel: 679 90 40
tai 679 89 46 ja
FAX 679 68 50

Viisumia anotaan lähetystöstä saatavalla lomakkeella. Viisumin saa noin parissa viikossa ja turistiviisumi myönnetään kerrallaan kolmeksi kuukaudeksi.

alkuunRokotukset ja ennaltaehkäisyt

Tätä kirjoitettaessa Sambiaan ei tarvita mitään pakollisia rokotuksia, mutta jokaisen sinne menijän oman edun mukaista on hankkia ainakin tietyt vähimmäisrokotukset sekä tarkistaa rokotusten voimassaolo.

Malarian varalta on syytä hankkia ennaltaehkäisevä lääkitys. Tulee muistaa etteivät mitkään tunnetut ennaltaehkäisyt kuitenkaan anna 100 % suojaa, joten malariaverkkoa on syytä käyttää nukkuessa. Auringon laskun jälkeen on syytä käyttää pitkähihaista suhteellisen paksua paitaa tai puseroa ja pitkiä housuja sekä suihkuttaa hyönteiskarkotetta nilkkoihin, ranteisiin ja pyyhkiä kasvot.

Bakteeritulehdusten varalta olisi hyvä olla mukana jotain laajavaikutteista antibioottia. Koska niitä saa vain lääkärin reseptillä, olisi hyvä neuvotella asiasta lääkärin kanssa. Tanganjika-järveltä on hankala matkustaa saamaan hoitoa mahdollisiin sairauksiin, joten niihin tulisi varautua ennakolta mahdollisimman hyvin.

alkuunSivun alkuun
Seuraava Seuraava
Päivitetty 13.6.2002