Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Taudit - Evärutto

Alla on pääluettelo sivuistani. Kussakin osiossa on tarkempi listaus sen sivuista.

Evärutto

Taudin oireet
Taudin aiheuttaja
Taudin hoito
Ennalta-ehkäisy

Evärutto on Flavobacterium columnare bakteerin aiheuttama tulehdus.

Sairaassa kalassa ja erityisesti sen evissä on runsaasti erilaisia bakteereita. Osa bakteereista saattaa olla lääkeresistenttejä. Jos tällaiset bakteerit pääsevät mahdollisiin ihon haavoihin, saattaa seurauksena olla vaikeasti parannettavia ihotulehduksia. Suojakäsineet ovat hyvä suoja käsiteltäessä sairaita kaloja.

alkuun

Taudin oireet

EväruttoKalojen evien reunoissa esiintyvä harmaanvalkea samennus ja evien syöpyminen ulkoreunoistaan on evärutolle tyypillistä. Mikäli asialle ei tehdä mitään, voi syöpyminen jatkua evientyveen saakka, jolloin eväruodot törröttävät paljaina. Tyveen asti tuhoutunut evä ei enää kasva ennalleen.

alkuun

Taudin aiheuttaja

Eväruttoa aiheuttaa Flavobacterium columnare. Se on sama bakteeri,joka aiheuttaa myös suuruttoa.

alkuun

Taudin hoito

Akvaarioliikkeistä saatavilla bakteerilääkkeillä eväruton eteneminen voitaneen pysäyttää. Tärkeintä on kuitenkin parantaa ja muuttaa veden laatua ja pitää se jatkossakin hyvänä.

alkuun

Ennalta-ehkäisy

Hyväkuntoisilla kaloilla on erinomainen luontainen vastustuskyky yleisiä vesibakteereita vastaan. Jos bakteerien määrä (tai tautien-aiheuttamiskyky eli virulenssi) kuitenkin kasvaa kovin suureksi, saattavat kalat sairastua eväruttoon. Näin tapahtuu lähinnä vain jos vesiarvot ovat kalalle sopimattomat. Hyvä vesihygienia on paras keino ehkäistä monet bakteeri- ja loistaudit ennakolta.