Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Taudit - ICH

A.

Haavaumat kalojen ihossa

Kalojen ihossa saattaa esiintyä bakteerien aiheuttamia paikallisia tulehduksia, jotka näkyvät avanteina tai haavoina. Useimmiten näihin ovat syynä akvaariossa kaikkialla esiintyvät hajottajabakteerit, joista monet ovat potentiaaleja taudin-aiheuttajia. Näitä bakteereita ei siten mitenkään voi torjua akvaariosta. Paras keino onkin ennaltaehkäisy, jolloin kalojen kaikinpuolista stressiä vältetään ja huolehditaan hyvästä vesihygieniasta.
Alemmassa kuvassa on suurennus ylemmän kuvan punaisella suorakaiteella merkitystä alueesta. Tulehdus on ilmeisesti alkanut kalan evän tyveen asti levinneestä evärutosta. Näin pahassa tapauksessa kyseinen evänkohta tuskin kasvaa enää ennalleen.

alkuun

Kalojen haavaumien hoito ja lääkitys

Pieniä kaloja voidaan kylvettää akvaarioliikkeistä saatavilla bakteereita tuhoavilla lääkkeillä. Kookkaita kaloa, kuten kuvan kiekko, voidaan hoitaa paikallisesti. Kala pyydystetään haavilla ja otetaan käteen märkään talouspaperiin. Pumpulituppo kastetaan apteekeista saatavalla jodiliuoksella ja tällä kostutetaan haavaumaa. Käsittelyn jälkeen kala palautetaan mielellään "sairaala-akvaarioon, jossa se voi rauhassa toipua". Tämän akvaarion pimentämisestä on hyötyä, koska kala siten rauhoittuu.