Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Taudit - ICH

Alla on pääluettelo sivuistani. Kussakin osiossa on tarkempi listaus sen sivuista.

Valkopilkkutaudin kehitys ja lääkitys

Lääkitys

Saksalainen Tobias Möser on www-sivullaan kuvannut mikroskoopin alla valkopilkkutauti-loision lisääntymisen. Koska suomalaiset nuoret akvaristit eivät valitettavasti osaa akvaariokieltä eli saksaa, julkaisen lyhennelmän hänen sivustaan.

Kuvasarjassa esitetään pohjalla jakautuva Ichthyophthirius multifiliis -kysta. Kysta on otettu pieneen kuvauskyvettiin ja kuvattu toistuvasti eri pituisten aikojen kuluttua. Ensimmäinen kuva on otettu 45 minuutin kuluttua siitä kun tuore kysta on otettu kuvausastiaan, sekä viimeinen, jossa kysta on hajonnut ja parveilijat lähtevät etsimään uusia isäntäkaloja 16 ja puolen tunnin kuluttua. Nyt parveilijat ovat siinä kehitysvaiheessa, jossa ne ovat herkkiä lääkitykselle.

alkuun

Valkopilkkutautisten kalojen lääkitys

Möser on www-sivullaan esitellyt valkopilkkutaudin lääkitsemisen malakiittivihreä-oksalaatinspan> avulla. Kaupallisista valmisteista ohjeet koskevat valmisteita, joissa malakiittivihreää on (valmistajan ohjeita on syytä noudattaa, sillä tämän kirjoittaja ei ota vastuuta epäonnistuneista parannus-yrityksista eikä kaloille tai muullekaan tapahtuneista vahingoista. Vastuu on lääkitsijän.) Seuraavassa lähdemateriaalina Moserin sivu:

Valkopilkkutauti on torjuttavissa lähinnä vain parveilija-vaiheessa. Sen torjuntaa käytetty malakiittivihreä on herkkää hajoamaan valossa ja mahdollisesti syöpää aiheuttava (prokarsinogeeninen).

Kalat eivät yleensä kuole pilkkutautiin, vaan sen seurauksiin, kuten kidusvaurioihin ja bakteeritulehduksiin. Kaloja voi siis kuolla, vaikka pilkkutauti olisi kokonaan hoidettu!

Hoitotoimenpiteet!

1) päivä:
Lääkkeenä käytetään 0,01% malakiittivihreä-oksalaatti-kantaliuosta (sinkitöntä, tislatussa vedessä, apteekissa valmistettava!). Tilataan noin 15 millilitraa kutakin akvaarion 100 litraa kohti. Liuosta ei ole syytä tilata varastoon, sillä se hajoaa ja menettää tehonsa.

Ennen käsittelyä vaihdetaan noin 30% vedestä ja lapotaan lietettä pohjasta niin paljon kuin mahdollista. Liete sitoo väriainetta, jonka pitoisuus vedessä siten saattaa laskea. Akvaarion biologinen suodatin otetaan pois ja kytketään toimimaan johonkin sopivaan paljuun, jotta sen bakteeristo pysyy voimissaan. Mitään vedenparannusaineita ei saa tässä vaiheessa käyttää, koska ne sitovat lääkeainetta.

Kantaliuosta lisätään 0,5 ml kutakin akvaarion 100 litraa kohti. Mieluimmin lääke lisätään pieneen vesimäärään sopivaan astiaan ja levitetään parissa erässä hitaasti akvaarion eri puolille.

Kantaliuos säilytetään pimeässä ja viileässä. Lääkettä käsitellään mieluimmin kumi- tai muovihansikkain Siten esimerkiksi 200 litran akvaarioon lisätään vaikka klo 18 0,5 ml ja klo 20 samoin 0,5 ml kantaliuosta. Akvaarioon tulee siis 0,05 mg/l malakiittivihreä-oksalaattia. Jos kalat ovat nälkäisiä, voidaan niitä ruokkia hieman. Koska aine on herkkää valolle pimennetään akvaario.

Loisen elinkierron nopeuttamiseksi, voidaan akvaarion lämpötilaa nostaa niin paljon kuin kalat sietävät. Myös voimakas mekaaninen suodatus tiheän suodatinmassan läpi voi olla eduksi. Ei kuitenkaan mitään biologista suodatusta!
2) päivä:
Akvaarion valot vähäksi aikaa päälle ja kalat ruokitaan, jos ne ovat nälkäisiä. Verrataan akvaarion veden väriä edellisen päivän väriin.
3) päivä
Akvaarion valot vähäksi aikaa päälle ja kalat ruokitaan, jos ne ovat nälkäisiä. Verrataan akvaarion veden väriä ensimmäisen päivän väriin. Jos väri on kovasti muuttunut (arviolta 50%), lisätään 3 ml kantaliuosta 100 litraan. Muussa tapauksessa ei lisätä kantaliuosta.
4 - 8 päivä:)
kuten 3. päivä
9) päivä
ei valoja akvaarioon! Ruokitaan jos kalat nälkäisiä. 10) päivä
valot päälle normaalisti. Vaihdetaan noin 30% vedestä ja lapotaan lietettä pois niin paljon kuin mahdollista. Ruokitaan kalat.
11) päivä
kuten 10. päivä. Käsittely on lopussa. vaihdetaan noin 30% vedestä. Alennetaan lämpötila normaaliksi. Biosuodatin kytketään toimintaan.

Ylimäärä malakiittivihreä-liuosta voidaan palauttaa apteekkiin. Liuos voidaan myös siirtää (suojakäsineet) kirkkaaseen lasipulloon ja asettaa valoon ikkunalle. Kun liuos on menettänyt värinsä, se voidaan huuhdella runsaalla vedellä viemäriin.

Varastointi seuraavaan käyttöön ei ole mielekästä, sillä lääke menettää tehonsa.