Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Taudit - Panssarisiimaeliöt

Myös panssarisiimalevissä on kalojen loisia.

Panssarisiimaeliöt eli dinoflafellaatit

Kun kaloissa on hyvin pieniä valkeita pisteitä, tai kala näyttää sopivassa valaistuksessa olevan ikäänkuin sametin peitossa on kyseessä varsin todennäköisesti velvet-disease (saks. Sammetkrankheit) eli samettitauti. Taudin oireina ovat aluksi pienet vaaleat pisteet, joiden määrä kasvaa kunnes kala on ikäänkuin karstan peitossa. Myöhemmin seuraa hengitysvaikeuksia, ihon irtoamista liuskoina, keinahtelevaa uintia, ihon hankaamista esineitä vasten, syömättömyyttä ja jos hoitoa ja/tai lääkitystä ei anneta, kuolema. Usein loisen vahingoittamaan ihon kohtaan syntyy sekundäärinen bakteeritulehdus.

Oodinium sp.

Taudin aiheuttavat dinoflagellaateihin kuuluvat Piscinoodinium- ja Oodinoides-lajit. Näitä on joitakin, mutta niiden erottaminen toisistaan ei ole tavalliselle harrastajalle mahdollista. Yleisesti puhutaankin vain oodiniumista.

Oodinium sp. Loisella on kehitysvaiheita, joista kaloissa on kiinni lähinnä munanmuotoinen kitiinipeitteinen solu. Sen toisesta päästä työntyvät solu-ulokkeet juuren tapaisesti kalan ihoon. Saatuaan riittävästi ravintoa loinen irrottautuu, painuu pohjalle ja sulkee kuoren aukon sekä muuttuu kystaksi. Pohjalla loinen jakautuu, ja vapaasti liikkuvat dinoflagellaatit lähtevät siimansa avulla kieppuen hakemaan uutta isäntää.

Joillakin lajeilla lisääntyminen tapahtuu kalan ihon pinnassa, jolloin muodostuu kystoja ja uusia kalaan kiinnikasvavia soluja.

Oodinium sp. Tauti on torjuttavissa kaupallisilla iholoisten torjuntaan tarkoitetuilla valmisteilla (edellyttäen, että käyttö- annostelu- säilytys- ja muita ohjeita noudatetaan.