Sivuston teko on kesken

Etusivu > Taudit > Kalojen loismadot
Kalojen loismadot
 
  Vaarallisuus ihmiselle
Oireet
Aiheuttaja
Hoito
Ehkäisy

Matojen suku- ja lajirikkaassa ryhmässä on paljon erilaisia kalojen ja muiden eläinten loisia. Loismatoja on kaikissa elimissä sekä vapaasti liikkuvina että koteloituneina. Osa siirtyy suoraan kalasta toiseen munina tai toukkina, kuten kuvan Camallanus cotti. Osa leviää munina ja osa toukkina, kun ensin kala syö madon saastuttaman väli-isännän. Osalla loismadoista on varsin monimutkainen elinkierto useine eri isännissä loisivine toukkavaiheineen. Kala on joidenkin lajien pääisäntä. Monet lajit, kuten ihmisen lapamato taas edellyttävät että lämminverinen isäntä syö kalan (tavalla, jossa toukka säilyy hengissä). Kotilot voivat toimia loismatojen väli-isäntinä, joten niiden tuomista luonnosta akvaarioon, jossa on tarkoitus pitää kaloja, tulee välttää. Cyplops-suvun vesikirput ja Gammarus-suvun äyriäiset ovat nekin loismatojen väli-isäntiä. Siis tiettyä varovaisuutta on syytä noudattaa elävää ruokaa kaloille annettaessa.

alkuunVaarallisuus ihmiselle

Akvaariokalojen madot ovat tuskin haitallisia ihmiselle, koska niiden tarttuminen kalasta ihmiseen edellyttää kalan syömistä raakana! Kotieläimetkään eivät voine saada tartuntaa.

alkuunTaudin oireet

Oireita on kovin monenlaisia ja kullekin matoryhmälle aina tyypillisiä.

alkuunAiheuttaja

Kaloissa matoja saattaa olla sekä eri sisäelimissä, suolessa, lihaksistossa ja kiduksissa.

alkuunHoito

Osa madoista on häädettävissä matolääkkeillä, mutta osa madoista jatkaa kasvuaan kalassa, kunnes kala kuolee. Tällaiset loiset eivät kuitenkaan tartu kalasta toiseen (madon kehittyminen edellyttää yleensä, että jokin lämminverinen eläin syö loisitun kalan.

Monet matojen aiheuttamat taudit ovat hoidettavissa kaupallisilla lääkkeillä. Eri matoryhmille ovat omat lääkkeensä, joten ensin on syytä tehdä diagnoosi ja varmistua tiehytmatojen esiintymisestä.

alkuunEnnalta-ehkäisy

Ennalta ehkäisy onnistuu välttämällä loisittujen kalojen hankkimista, riittävällä (3 - 4 viikon karanteenilla) ja välttämällä sellaisen elävän ruoan antamista, jossa voi olla matojen toukkia tai munia mukana.