Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Taudit - Yksisoluiset kalaloiset

K.

Akvaariokalojen alkueläinloiset (yksisoluiset loiset)

Vaarallisuus ihmiselle

Yksisoluiset loiset ovat eläimiä (tai kasveja) jotka koostuvat vain yhdestä solusta. Olen tähän laskenut mukaan myös sienet (homeet), vaikka sienirihmasto koostuukin monesta solusta.

Yksisoluisten jakaminen eläimiin ja kasveihin on monasti ongelmallista. On vaikeaa luokitella eräitä viherhiukkasilla varustettuja solusilmällä "näkeviä", siimalla liikkuvia soluja eläimiksi tai kasveiksi (ovat kumpiakin?).

Monet yksisoluiset loiset ovat kosmopoliitteja eli niitä esiintyy kaikkialla siellä, missä on kaloja, kotimaisilla kylmänveden kaloillamme on monia loisia, joita esiintyy myös tropiikissa. Tämä on hyvä muistaa, jos kaloille annetaan elävää ruokaa. Lammikoista pyydetty ruoka on "turvallista" jos siinä ei ole kaloja eikä vesilintuja. Ruoan mukana olevassa vedessä saattaa olla loisia ja/tai niiden lepovaiheita. Pakastettu "elävä ruoka" kuitenkin on turvallista, sillä loisetkin ovat pakastuksessa kuolleet.

alkuun

Vaarallisuus ihmiselle

Kalojen yksisoluiset loiset eivät tartu ihmiseen ja ne ovat siksi vaarattomia. Loisituissa kaloissa on kuitenkin yleensä sekundaarisia bakteeritulehduksia. Bakteerit voivat aiheuttaa ihotulehduksia, jos ne pääsevät ihmisen ihossa mahdollisesti oleviin haavoihin. Suojakäsineet ovat siksi tarpeellisia sairaita kaloja käsiteltäessä.