Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Taudit - Nauhamainen uloste

Kalojen sairastumisia aiheuttavat myös erilaiset tarkemminmäärittelemättömät tekijät.

Vaalea nauhamainen uloste

Vaalea rihmamainen uloste muodostuu kun suolen sisäisen tasapainon järkkyessä suolen pinnasta irtoaa limasoluja ja limaa. Usein kala menettää samanaikaisesti ruokahalunsa ja kieltäytyy syömästä, jolloin oire näkyy selvemmin. Suoliston sisäinen tasapaino häiriintyy yhtälailla huonosta vedenlaadusta kuin loisistakin. Harrastajat kuitenkin pääsääntöiset olettavat kaloilla olevan hiusmatoja ja toimivat sen mukaisesti, jolloin kalat lääkitään tarpeettomasti. Yksinkertaista ulostediagnoosia ei viitsitä, haluta, osata tehdä.

Oikeaan diagnoosiin kuuluu ehdottomasti myös vedenvaihdoista huolehtiminen. Usein jo suhteellisen pienikin muutos parempaan hoitorutiineissa poistaa vaivan ja ehkäisee sen uudistumisen.

Suolistoflagellaatit (vars. Cryptobia iubilans ja Hexamita sp. yms.) kiekkokaloissa, lehtikaloissa ja Tropheuksissa aiheuttavat lisähaittaa, koska ne kykenevät tunkeutumaan suoliston pinnan läpi muihinkin sisäelimiin kuten maksaan, haimasolukkoon ja munuaisiin. Kala reagoi näihin lähettämällä syöjäsoluja (valkosolut) verenkiertoon, ja seurauksena on tulehdusreaktio. Toinen mahdollisuus on kapseloida loinen sidekudoskapseliin. Jatkuva kapselointi johtaa lopuksi kyseisen elimen normaalitoiminnan lakkaamiseen. Alkuvaiheessa kun siimaeliöt tunkeutuvat suolen pinnan läpi ne aiheuttavat paikallisia verestäviä tulehduksia. Jossain tapauksissa syntyy vesipöhön kaltainen tila, kun suolistossa yleiset bakteerit aiheuttavat sekundaarisia tulehduksia ja maksan toiminnan häiriön.

Hoitona tulee kyseeseen metronidatsoli. Tarpeettomasta lääkityksestä on syytä varoittaa, sillä sivuvaikutuksena on mm. mununais-toiminnan häiriintyminen.

Suolistoflagellaatteja harvinaisempia ovat hiusmadot Camallanus ja Capillaria suolistossa.

Capillaria saattaa olla muutaman sentin pituinen, mutta niin ohut ettei se näy paljain silmin. Kalan suolessa loinen voi elää jopa joitakin vuosia. Loinen laskee tyypillisen muotoisia kovakuorisia munia, joihin lääkkeet eivät pysty.

Lämpötilasta riippuen munista kuoriutuu 1 - 2 viikossa seuraava sukupolvi. Madot kehittyvät suolistossa hitaasti aluksi ilman ulkoisia oireita. Sisäisinä oireina on kuitenkin helposti kalojen hedelmättömyys. Ulkoisesti kalat laihtuvat huolimatta hyvästä ruokahalusta.

alkuun

Nauhamainen uloste - toimenpiteet

1)Veden laadun parantaminen, vedenvaihdoista huolehtiminen ja ruokinnan monipuolistaminen

2) ellei edellinen tuota nopeasti tulosta, on syytä ottaa tuore ulostenäyte ja selvittää ovatko kyseessä suolistoflagellaatit (siimaeliöt) ja/tai hiusmadot. Vasta sen jälkeen tarkoituksenmukainen lääkitys (metronitsadoli tai flubenoli).