Sivuston teko on kesken

Alkusivu - Taudit - Valeneontetrasairaus

Uimarakkovaivat häiritsevät kalan uintia ja tasapainon ylläpitoa.

Valeneontetratauti

Vaarallisuus ihmiselle
Taudin oireet
Taudin aiheuttaja
Taudin hoito
Ennalta-ehkäisy

Monissa tetroissa, mutta varsinkin neontetroissa esiintyy neontetratautia ulkoisesti muistuttavaa valeneontetratautia.

alkuun

Vaarallisuus ihmiselle

Valeneontetratauti on bakteerien aiheuttama, ja siksi siihen, kuten muihinkin bakteeritauteihin on syytä suhtautua varovasti. Heti sairaiden kalojen koskettelun jälkeen huolellinen käsien pesu on paikallaan. Avoimet haavat ja tulehdukset käsissä on syytä desinfioida välittömästi. Varsinaisia tauteja kalojen bakteerit eivät ihmiselle aiheuta, mutta paikallisia ihotulehduksia voi esiintyä. Ihmisillä tunnetaan harvinaisena Nocardioosi-niminen tauti.

alkuun

Taudin oireet

Tautia aiheuttavat bakteerit tunkeutuvat kaloihin paikallista haavoista ja aiheuttavat värien paikallista vaalenemista. Varsinaisesta neontetrataudista sen erottaa mikroskooppisesti.

alkuun

Taudin aiheuttaja

Valeneontauti on Nocardia-bakteerin aiheuttama.

alkuun

Taudin hoito

Tautia voi yrittää hoitaa antibiooteilla, mikä kuitenkin edellyttää neuvottelua eläinlääkärin kanssa. Varminta olisi kuitenkin jokin sairas kala uhraamalla selvittää onko kyseessä todellinen neontetratauti vai valeneontetratauti, ja sitten toimia sen mukaan.

alkuun

Ennalta-ehkäisy

Parasta on olla ostamalla kaloja lainkaan kaupasta, jossa on oireilevia kaloja. Tartuntaa voi epäillä olevan kaikkien akvaarioiden kaikissa kaloissa.