Framsidan

Datorstyrt
belyssning
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5

Inredning
100 liters

325 lites

550 liters


Datorstyrt akvariebelysning del 3
eller månljus till akvariet


Det finns säkert många som inte vill eller kan ha datorstyrd belysning, men trotts detta vill ha timerstyrt månljus i akvariet.

Då kan det vara bra att veta att det går lika bra med en 12 volts baterieliminator som sitter i en vanlig billig timer. För att få månljus så behövs extrastarka vita ljusdioder. Fyra stycken av dessa lysdioder kopplas i serie med ett 47 ohms motstånd. Sedan kopplar man dessa seriekopplade lysdioder parallellt (se bilden nedan).

Katoden på första ljusdioden kopplas med anoden på den andra ljusdioden, osv.


Ljusdiodkedjorna kan limmas fast med akvariesilikon på någon lämplig träpinne eller liknande material och kopplas parallellt parvis tillsammans.Skärmen framför lysdioderna. Ljuset som kommer från ljusdioderna är välriktat. Så för att få det mer likt månljus, så måste det bli mer diffust. Jag använde nylontyg som används t.ex. till fina planktonhåvar för forskningsändamål (på tyska: müllergaze). Dvs fint sil- eller filtertyg. Jag vet inte hur man får tag på sådant i Sverige eller Finland. Jag köpte dem till jobbet för länge sedan för att tillverka planktonhåvar; av några resterande delar använde jag som difusfilter till månbelysningen. De kan även ersättas med något annat ljusspridande papper, plast, tyg eller liknande. Pröva själv vilket som fungerar.


Halogenlamporna och månbelysningen färdigmonterade.

?Till del 2?Till del 4

borjanTill början av sidanSist uppdaterad 8.12.2007 20:24

E-mai till mig:E-maili-osoitteeni
Kopiera mitt E-mail-address