Hemsidan
Etik
Sjukdomar
Länkar
Datorstyrt
belyssning
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5

Inredning
100 liters

325 lites

550 liters
550 l, i dag


Mina svenska akvariesidor
 
  Helsingfors akvarieförening
Datorstyrt akvariebelysning
Etik
Akvariefiskarnas sjudomar
Lista om fiskar vilka är olämpliga som akvariefisk

Sivuni suomeksi Suomalaisilla sivuillani kerron yhteisestä harrastuksestamme ja myös, mikä "Akvaarion Oscari" on.
Meine Seiten auf deutsch Auf meine deutsche Seite erzähle ich mehr über unser gemeinsame Hobby. Auch was " Akvaarion Oscari" ist.


Datorstyrt belyssning | Månskenljus | Mitt akvariets inredning | Akvariefiskarnas sjukdomar | Bakterier | Dinoflagellater | Flagellater

Till de Nordiska akvarieförbundens officiella länksidan.

Akvariets Dag i Helsingfors

Eftersom svenskan inte är mitt modersmål, får jag ber om ursäkt ifall några språkfel finns!

Som ett nytt ämne tänkte jag berätta om hur jag byggde ett datorstyrt belysming till mitt 550 liters Tanganjika-akvariet.

Filtermatta-indedningar i mina akvarier

På dessa sidor har jag tänkt berätta on akvariefiskarnas olika sjukdomar och deras orsaker samt väcka diskussion om akvariefiskarnas "förädling" eller fiskar som prydnadsföremål.

Tanganjikasjöns krabbor hat väckt mitt interesse så att jag har öppnatt nya sidor om Tanganjikasjöns krabbor.

Våra akvariefiskar är i dag sjukare än någonsin tidigare. Många arter odlas i stora mängder i Asien. För att utveckla nya färger och former har man korsat arter och underarter, samt använt inavel.

Många odlare tycker om att "förädla" egna fiskformer för att visa sitt kunnande samt för att tjäna. Det finns alltid köpare för fiskar med de mest underliga former och färger.

För att förebygga sjukdomar har man lättsinnigt använt antibiotika och andra mediciner, vilket har resulterat i att många bakterier och parasiter har utvecklat resistens mot många tidigare effektiva mediciner. "Förädlade" fiskar är allmänt svagare än sina ursprungliga föräldrar. De har tappat många av sina goda egenskaper, såsom motståndskraft mot sjukdomar och parasiter.

Fiskarna har haft "egna" specifika parasiter med vilka de har levt i jämnvikt. Genom att blanda arter från olika håll tillsammans, har många fiskar fått främmande parasiter mot vilka de har liten eller ingen motståndskraft. Balansen mellan parasit och värd har gått förlorad.


Uppdaterat: 2003.09.27 © 1997-2004 Jukka Järvi

Till början av sidan